• Eesti

Elering uurib tuuleenergia liitmist elektrisüsteemiga

Tuuleenergia - eteap January 8, 2010

Tänaseks on tuulepargi arendajad esitanud Eleringile liitumistaotlusi rohkem kui Eesti turul nõudlust ning Elering ei pea mõistlikuks enam uusi liitumispakkumisi väljastada.  Analüüsimaks võimalusi, kuidas tuuleenergia tootmisvõimsusi Eesti elektrisüsteemi ühendada, viib Elering koos Taani uuringufirma Ea Energianalyse a/s Denmark’ga läbi sellekohase uuringu. 

Analüüs peaks vastama küsimustele, millised on võrgu tehnilised piirangud tuuleenergia võimsuste paigaldamisel ning milliste investeeringute korral saab tänastest tehnilistest piirangutest lähtuvaid võimalusi suurendada, võttes arvesse nii olemasolevaid kui potentsiaalseid tootmisvõimsusi ning ühendusi regioonis.

“Eleringi huvi on luua võimalusi võimalikult paljudele tootjatele elektriturule sisenemiseks, kuid samas seab elektrisüsteemi tõrgeteta toimimise tagamine selged piirangud tuule-energia kasutamisele Eestis,” ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi Eleringi pressiteates.

Veskimäe sõnul pole realistlik tänane situatsioon, kus tuuleparkide arendajad on liitumistaotlusi energiasüsteemi esitanud juba ligi 4000 megavati ulatuses, samas kui Eesti elektritarbimise tipp on ca 1500 megavatti ja minimaalne tarbimine suvisel ajal ca 400 megavatti.

Majandusministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel selgitas ERR-i uudisteportaalile, et tänases seisus ületab arendajate huvi isegi ekspordipotentsiaali. “Vaadates täna olemasolevaid ühendusi, siis kogu tuulearendajate poolt kavandatavat võimsust Eesti siseturule ja ühenduste kaudu praegu transportida poleks võimalik, rääkimata tuuleelektri tasakaalustamise võimalustest,” kinnitas ta.

Samuti tõi Kisel välja, et tuulikute tulust moodustab praegu vaid kolmandiku elektri müügitulu ning kaks kolmandikku taastuvelektri toetus, mille maksavad kinni tarbijad.

Uuringu tulemused selguvad maikuuks.

Allikad:

Elering pressiteade, 08.01.2010: Elering analüüsib tuuleenergia võimsuse suurust elektrisüsteemis

Postimees online E24, 08.01.2010: Veskimägi tõmbab tuuleparkidele pidurit

ERR uudised, 12.01.2010: Tuuleenergia eksport tähendaks lisakulu tarbijale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes