• Eesti

Asumi keskele paigaldatud tuulik rikub viimsilaste öörahu

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - eteap September 25, 2013

ERR Uudised, 25.09.2013

Viimsi valda Tammneeme külla keset asumit paigaldatud tuuliku müra tekitab elanikel tervisehädasid ja rikub öörahu, kuid elanike palved ja allkirjakogumised on jäänud ehitusloa välja andnud vallajuhtide poolt seni vastuseta.

Müra saadab Tammneeme küla elanikke vahelduva eduga nii ööl kui ka päeval juba 11 kuud. Külarahvas kurdab peavalu, magamatust, lapsed on väga tihti haiged. Kaks kuud pärast paigaldamist lendas üks tuuliku laba küljest ja maandus naaberkrundi aia ääres, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Koolipäevadel on magama jääda raske, ma ei ärka just öösel üles, aga magamajäämisega on raske, kui sul kõrvus kogu aeg midagi undab,” selgitas Tammneemes elav Marju Pärn.

Külarahvas on murele lahendust ja abi otsinud tuuliku omanikust õiguskantslerini välja, seni tulutult. Vallavalitsusele saadetud kiri on tänaseni vastuseta.

“Siin on üks paber, kus on, nagu näha, 26 allkirja ja selle ma viisin 26. veebruaril. Sellele ei ole siiamaani vastatud,” ütles külaelanik Jekaterina Pedanik.

Külavanem Raivo Kaare näitab kaht üksteisele vastukäivat, vallavanem Haldo Oravase allkirjaga määrust, kus esimeses öeldakse, et siinsele rohealale tuulikut paigaldada ei tohi, ning teisega antakse välja ehitusluba.

Oravas ütleb, et kahe aasta jooksul oli tekkinud projekt, kus olid 100 meetri ulatuses elanike nõusolekud asendiplaanil. “Mis oli veel uut, et tegelikult oli avatud roheliste investeeringute programm ehk Kredexi programm, millega toetati kaht asja, kas elamute soojustamist ehk energiasäästlikust või taastuvenergia kasutamist ehk päikesepatareisid või tuulegeneraatoreid”.

Tammneeme küla elaniku Merle Rohtmetsa sõnul elab ta küll 100 meetri raadiuses, kuid tema käest ei ole keegi luba küsinud.

Samas kandis elav Avo Pärn tunnistas, et ta ei olnud vastu, kui naaber tuulikuplaanist rääkis. “Ütlesin, et oma hoovi peale võib panna mis iganes ja veel küsisin, et kas suure. Ei, suure jaoks pole meil raha, väikese. Ma ütlesin, et pane, kuhu tahad, omal see tuulik,” meenutas Pärn ja nentis, et nüüd on pilt hoopis teine ja väikesest pole juttugi.

Müra mõõtmiseks tellis vallavalitsus märtsis mürauuringu, kuid just siis, kui mõõtjad füüsikalaborist oma tööd tegema olid tulnud, polnud kas tuult või oli tuulik välja lülitatud. Neile esitatud tellimus näeb aga ette, et mõõtmistest teavitatakse kõiki osapooli.

Ka täna hommikul, vahetult enne mõõtjate saabumist käis tuuliku omanik külarahva sõnul oma valdustel. “Aktuaalse kaamera” küsimusele, mis teda hommikul tuuliku juurde tõi, vastas Olev Mihkelson, et teeb oma maal, mida tahab. Kommentaaridest kaamera ees ta keeldus. Sellegipoolest näitasid füüsikalabori aparaadid täna müratasemeks 43-48 detsibelli. Lubatud müratase Viimsi vallas on 35. Vallavanem Oravas räägib rahvaga sisuliselt juba ühte keelt.

“Ta kriuksub, ta undab ja kui sealt ka labad küljest lendavad, siis ta tõesti ei ole kohane ühele Euroopa Liidu investeeringule. Aga teistpidi on tegu suure investeeringuga, mis on saanud ehitusloa, ja nüüd on küsimus, kui ta ei vasta nõuetele, siis me saame öelda, et see tuleb ringi ehitada või mujale viia, aga me ei saa seda lihtsalt öelda sellepärast, et keegi kuuleb müra. Aga kasutusluba tal ei ole ja ma väidan, et ta ei tohiks igapäevaselt töötada,” kinnitab Oravas.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes