• Eesti

Väikese Suigu küla mees on taastuvenergia lahendusega igati rahul

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - Tuul June 17, 2014

Virumaa Teataja, 17.06.2014

Suigu küla ainus elanik Mart Saarne saab toas tule põlema panna, televiisorit vaadata, masinaga pesu pesta ja kaevust vett pumbata, kuid elektriliine külla ei lähe. Kasutusel on hoopis tuulegeneraator ja päikesepatareid.

Suigu asub lähimast elektriga varustatud asulast Tudust kuue kilomeetri kaugusel ning elektriliinide vedu sinna oleks läinud väga kalliks. Seetõttu neli aastat tagasi taastuvenergia lahenduse – väiketuuliku ja päikesepatareide kasuks otsustatigi.

Elektrilahenduse kulusid ei pidanud kandma tarbija üksi, vaid aitasid ka Vinni vallavalitsus ja riik.

Mart Saarne sõnul on ta olukorraga rahul. Suvisel perioodil on kogu elektrivajadus rahuldatud.

Kasutamist ta muidugi jälgib, näiteks on tarvitusele võetud LED-valgustid. Saarne selgitas, et toodetav energia salvestatakse esmalt akudesse, laadimine käib pidevalt ning akudest läheb see vajadusel kasutusse.

“Eks talvel on muidugi natuke vilets, kui päikesevalgust vähe ja ilmad juhtuvad ka tuulevaiksed olema,” nentis Mart Saarne.

Samas arvas ta, et talviti maamajapidamises külmkappi vaja ei ole ja kui tekib tõesti olukord, et elektrienergiat üldse kasutada ei saa, võib toas ju küünla põlema panna.

Bensiinigeneraator on mehel küll olemas, aga seda ta tarvitusele võtnud ei ole.

Suigu küla ainus pidev elanik teab, et süsteemi annaks täiustada, muretseda juurde akusid ning veel kaks päikesepaneeli, kuid see läheks väga kulukaks.

“Mina olen rahul, olukord pole võrreldav sellega, mis oli enne elektrilahenduse saamist,” ütles Mart Saarne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes