• Eesti

Majaomanik: kui toetus ära kaob, pole asjal enam mõtet!

Eesti uudised, Väiketuulikud - eteap November 28, 2014

Õhtuleht, 28.11.2014

Plaanitav seadusemuudatus lõpetab elektri väiketootjate laustoetamise.

Sisuliselt võtab seadusemuudatus, millega lõpetatakse elektri väiketootjate toetamine, tulevastelt tootjatelt võimaluse elektrit müüa ja lõpetab päikesepaneelide paigaldamise buumi, leiab Tartu ettevõtja ja majaomanik Heiki Kirso.

Kunagise legendaarse Tartu õllerestorani Humal kelnerina töötanud ja nüüd väikeettevõtlust arendav Kirso võttis päikesepaneelide tootjatelt kolm pakkumist, kuid eelolevat muudatust silmas pidades loobus kahest.

“Oma kodumajale ja suvilale otsustasin paneele mitte paigaldada, sest seadusemuudatuse jõustumise järel ülejäävat elektrit enam Eesti Energiale müüa ei tasu. Väiketootjatele tasuvad edaspidi paneelid ära vaid siis, kui ise kogu elekter ära tarbitakse. Elektrit müües saab niigi sente ja kui toetus ka ära kaob, siis pole sellel enam mõtet,” leiab ta.

Nimelt kavatsetakse elektrituruseaduse muudatusega lõpetada väikeelektritootjate (kuni 100 kW) toetamine, mis muudaks enda tarbeks elektritootmise majanduslikult mitteatraktiivseks.

Päikesepaneelimüüjad saadavad hoiatusi

Kirso tõdeb, et tema Anne sauna hoones asuvas Tartu pesumajas on olukord teine, kuna seal töös praktiliselt pause ei ole.

“Kiirustan, et veel sel aastal paneelid katusele ära panna, sest kui praegu seda teha ei jõua, siis satume uute tulijatena juba seadusemuudatuse alla. Ettevõttel endal muudatusega probleemi arvatavasti ei teki, kuna kasutame kogu plaanitava elektri ise ära, kuid eramajade omanikel on edaspidi küll tugev kaalumiskoht, kas ökoloogiliselt puhast energiat ise tootma hakata. Kui oled väiketarbija, siis on investeeringud ju ikkagi suured,” ütleb ta.

Tema sõnul on investeering päikesepaneelidesse orienteerivalt 15 000 eurot ja enamgi ning tasuvusaeg jääb seitsme aasta kanti.

Nagu paljud teisedki oma elektritootmisele üleminemist plaanivad inimesed, sai ka Kirso kirja, milles päikesepaneelide pakkuja hoiatas, et elektrituruseaduse muudatusega tahetakse lõpetada väikeelektritootjate toetamine, mis muudaks enda tarbeks elektritootmise majanduslikult ebamõistlikuks.

Kirjas selgitatakse, et kui kindel huvi on paneele paigaldada, siis peaks tegema seda nüüd ja kohe, sest siis saab toetust veel 12 aastat.

Päikesepaneele tootvas firmas Naps Solar Estonia töötav Priit Pütt ütleb otse välja, et seadusemuudatuse jõustudes eramutele päikesepaneele praktiliselt enam paigaldama ei hakata ning paneelide maaletoojad lähevad pankrotti.

Taastuvenergia koda ja taastuvenergia klubi teevad ettepaneku jätkata senise toetusskeemiga taastuvenergia väiketootjatele, mis on 53,7 eurot MWh kohta. Oma kirjas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile nendivad nad, et väikesemahulise elektri tootmise toetamine ei ole riigile kulukas, kuid aitab seadmete tasuvusaegu vähendada.

“Toetuste lõppemine piiraks sisuliselt uute [elektri] mikrotootjate tekkimise. Tasuvusajad pikenevad mitme aasta võrra ning eeldatavasti kaoksid turult ka mitmed taastuvenergia lahendustega seotud firmad ning raskustesse satuksid Eestis PV-paneele tootvad tehased. Väikeste elektritootjate toetused on marginaalsed. Eelmisel aastal kulus ühe mikrotootja toetamiseks keskmiselt 80 eurot. Mikrotootjate kogutoetus moodustas 0,0001% taastuvenergia toetuste mahust. Kui 2013. aasta lõpuks oli mikrotootjaid 152, siis käesoleva aastaga on sama palju mikrotootjaid lisandunud. Inimestel on tekkinud tõsine huvi mikrotootmise vastu,” tõdetakse kirjas.

Pütt ütleb, et selgitava kirja saatsid ka nemad oma klientidele.

“Kuna seadusemuudatuse eel tahetakse paneelid katusele ära saada, siis on meil järjekord nüüd ukse taga. Muudatus võidakse riigikogus vastu võtta juba veebruaris. Kui väiketootja müüdavalt elektrilt toetus ära kaob, siis võtab see turult ära eraisikud ja jõuame tagasi aega, kui inimesed päikesepaneelide paigaldamisest ja taastuvenergia olulisusest alles rääkisid,” märgib ta.

Ministeerium: toetamisest ei loobuta

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda kinnitab, et eelnõuga ei loobuta väikeste tootmisseadmetega toodetud elektri toetamisest.

“Eelnõu muudab seda, et tulevikus ei saa kõik taotlejad põhivõrguettevõtjalt toetust pelgalt küsimise peale. Väiketootjatele erisuse tegemisest ei ole kogu elektrituruseaduse muutmise ajal eraldi juttu olnud. Sellest lähtuvalt küsis ministeerium Euroopa Komisjonilt asjakohastele toetustele ka riigiabi luba.

Täna kehtiv riigiabi luba ei võimalda tulevastele väiketootjatele senise toetusskeemi jätkumist. Eelnõu kohaselt hakkavad järgmisel aastal uued tootjad toetust saama vähempakkumise korras. Seejuures ei takistata kellelgi vähempakkumises osaleda,” selgitab Ruuda.

Vähempakkumine kuulutatakse välja selle taastuvatest allikatest toodetud elektri tootmiskogusele, mis on puudu aastaks 2020 võetud eesmärgist toota 17,6% sisemaiseks tarbimiseks kasutatavast elektrist taastuvatest allikatest. Hetkel on see protsent 14,2.

“Tänaste maksumuste kohaselt tasub investeering päikesepaneeli keskmiselt 10 aastaga ära,” lausub Ruuda.

“Oluline on siinkohal märkida, et päikesepaneelid on lähiaastatel oluliselt odavamaks muutunud ning hinnalangust on näha ka tulevikus.”

Ministeerium on seisukohal, et muudatusettepanekut tuleb analüüsida, mistõttu on nad pöördunud lisaandmete saamiseks ka Eesti Taastuvenergia Koja poole.

“Kõik tänased toetuse saajad saavad lubatud 12 aasta jooksul toetuse ikkagi kätte,” kinnitab Ruuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes