• Eesti

Riigikohus selgitab, kas tarbijad on maksnud liiga suurt taastuva energia tasu

Eesti uudised, Energiakaubandus - Tuul February 17, 2015

Eesti Päevaleht, 17.02.2015

Riigikohtu tsiviilkolleegiumi kahtluse kohaselt on Eesti tarbijad maksnud taastuva energia ettevõtetele põhjendamatult suuri toetusi. Pole välistatud, et viimase viie aasta jooksul ligi 300 miljonit eurot toetust saanud ettevõtted peavad sellest osa tagasi maksma.

Eelmise nädala neljapäeval andis riigikohtu tsiviilkolleegium välja kohtumääruse, millega saadeti pealtnäha tavalises elektriarve üle tekkinud vaidluses Mati Makkari kassatsioonikaebus Eesti Energia vastu arutamiseks riigikohtu üldkolleegiumile. Kuna osapooled vaidlevad maksmata arve üle, saadeti asi kolleegiumile arutamiseks üllataval põhjusel – praeguse taastuva energia toetamise skeemi järgi võib tarbija olla kohustatud maksma liiga suuritaastuva energia tasusid.

Kohtuasi sai alguse 2012. aasta märtsis, kui Eesti Energia andis Makkari vastu sisse hagi, millega nõudis temalt 5951-eurose põhivõla, 73-eurose intressi ja 1261 euro suuruse viivise tasumist. 2002. aastast Eest Energia klient olnud Makkar leidis, et tema vastu esitatud nõue on õigusvastane ja vastuolus hea usu põhimõttega. Tema hinnangul ei olnud Eesti Energial õigust küsida maksegraafiku järgi 23% suurust intressi, sest võla tasumise kokkulepe on tühine. Seda põhjusel, et tema leping sõlmiti ajal, mil Eesti Energia nautis monopoolset seisundit ja ta ei saanud valida teistelektriettevõtjat.

Vastuolus põhiseadusega?

Kuid peale sellele ei olnud tema hinnangul Eesti Energial õigus küsida temalt taastuva energia tasu, sest lepingut selle kohta sõlmitud ei ole. Makkar esitas vastuhagi, sest maksmata arve tõttu oli tema elekter välja lülitatud ja see tähendas tema jaoks ligi 2000-eurost üüritulu kaotust.

Üle aasta pärast esimest kohtusse pöördumist tegi Harju maakohus 29. mail otsuse, milles leidis, et Makkar peab Eesti Energiale maksma 7215 eurot. Väikese võidu sai ka Makkar – kohus luges õigusvastaseks tema elektrita jätmise. Ent arvetes sisalduva taastuva energia tasu nõude luges kohus seaduslikuks.

Südikas tarbija ei jäänud otsusega rahule ja kaebas edasi ringkonnakohtusse, kuid ei saanud ka sealt otsitud õigust. Ringkonnakohtu otsuse kaebas Makkar edasi riigikohtusse, kus see anti eelmise aasta 27. oktoobril lahendada tsiviilkolleegiumile.

Kolleegiumil tekkis vaidlust arutades kahtlus, et taastuva energia tasu maksmisega võib kaasneda omandipõhiõiguse riive, mis koosmõjuselektrituruseadusega võib olla vastuolus põhiseadusega. „Arvestades asjaolu, et Eestis avanes elektriturg täielikult alates 1. jaanuarist 2013, mis tõi kaasa elektrienergia ja võrguteenuste hüppelise hinnatõusu, on praegusel ajal problemaatiline ka taastuva energia tasu mitteseotus elektrienergia börsihinnaga,” seisab määruses.

See tähendab, et praeguse elektrituruseaduse järgi makstakse tootjatele taastuva energia tasu välja olenemata börsihinnast, mis võib olla osal perioodidel madalam, teistel jälle ebaharilikult kõrge. Kuna taastuva energia allikate kohta ei ole seatud toetuse ülempiiri (toetus on fikseeritud 53,7 eurot M^^ peale -J. V.), võib tarbija olla kohustatud kõrge börsihinna korral maksma põhjendamatult suuri taastuva energia toetusi, võib kolleegiumi kahtluse kokku võtta.

Sisuliselt on tegu sama tähelepanekuga, mille pärast alustas majandusministeerium juba 2012. aasta suvel elektrituruseaduse muudatuse, mille kohaselt määrataks taastuva energia tasu ülempiir 93 euro peale megavatt-tun-nilt. 2013. aastal toimunud elektrituru avanemise tõttu liigitus taastuvaenergia toetus riigiabi alla, mistõttu taotles ministeerium selle jaoks luba ka Euroopa Komisjonilt.

Ent Euroopa Komisjon otsustas eelmise aasta sügisel, et praegu kehtivale elektrituruseadusele antakse luba juhul, kui 2015. aasta alguses võetakse vastu seadus, mis sisaldab 93-eurost ülempiiri. Riigikogu majanduskomisjon menetles seaduse Euroopast nõutud muudatust jaanuari lõpus ja veebruari alguses ning tegi uusi muudatusettepanekuid. Viimasena läks läbi majanduskomisjoni esimehe Arto Aasa esitatud ettepanek seada toetuse piir 53 eurole MWh, mistõttu tuli eelnõu teine lugemine katkestada, sest see muudatus vajab Euroopast nõusolekut. Parimal juhul võib Euroopa Komisjon sellele loa anda alles kuu möödudes, see aga tähendab, et seaduse muutmine venib ja seda hakkab arutama alles riigikogu uus koosseis.

Seda, milline mõju on elektrituruseadusele Makkari ja Eesti Energia vahelisel vaidlusel, ei soostunud eile keegi ütlema. Kõige keerulisema stsenaarium järgi tuleb tootjatel maksta tagasi aastate jooksul saadud taastuva energia toetus, mida näiteks viimase viie aasta jooksul on makstud pea 300 miljoni euro ulatuses. Näiteks mullu said enim toetust Fortum Eesti (9,3 mln eurot), Anne Soojus (8,1 mln), Tallinna Elektrijaam (8,1 mln) ja Eesti Energia (7,6 mln).

Kas asi jõuab nii kaugele, on juba riigikohtu 19 kohtunikust koosneva üldkogu otsustada. Riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Talviku sõnul pole teada, millal määrus riigikohtu esimehe Priit Pikamäe juhitud üldkogus läbivaatamisele tuleb. See selgub lähima 30 päeva jooksul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes