• Eesti

Eesti Arengufond avas energiaühistute veebilehe, mis jagab praktilist infot energiaühistu loomiseks

Eesti uudised, Energiakaubandus, Tuuleenergia - Tuul April 20, 2015

Bioneer.ee, 20.04.2015

Eesti Abrengufond käivitas täna energiaühistute infovärava www.energiayhistud.ee, mis vahendab infot kogukondliku tootmise algatamiseks ja toimimiseks. Veebikeskkond on üks tööriist Energiaühistute Programmist, mille eesmärk on kaasa aidata energiaühistute tekkele Eestis.

Energiayhistud.ee annab tööriistad nii energiaühistut luua soovivale kogukonnale kui ka energiaühistu loomisega seotud partneritele (ametnik, rahastaja, ettevõtja). Lisaks on veebilehe eesmärk teavitada avalikkust energiaühistu loomise võimalustest ning motiveerida kogukonnapõhist energiatootmist.

Lehelt leiab viiteid uuringutele ja analüüsidele, näiteid toimivatest energiaühistutest teistes riikides, infot rahastusvõimaluste ja tehnoloogiate kohta. Lisaks saab veebis jälgida ka Eestis käima lükatud 10 reaalse energiaühistu algatuse arenguteed. Infoväravas on olemas vajalikud tööriistad, mis aitavad energiaühistu loomisel toimimismudelit läbi mõelda: kalkulaator, ressursside andmepank, interaktiivne juhend ja rahastusplatvorm.

Näiteks sisestades kalkulaatorisse kogukonna tänase energiatarbimise saab teada, kas ja kui mõistlik mingis konkreetses Eestimaa piirkonnas tänaseid majandusolusid arvestades ja tuleviku tasuvust planeerides kogukondliku tootmise algatamine võiks olla ning milliseid tehnoloogiaid selle jaoks tasuks kaaluda.

Arengufondi energiaühistute programmi juht Kristiina Sipelgas leiab, et energiaühistute juhitav energiatootmine on täna aktuaalne kogu Euroopas. “Arvestades energiamajanduse pikaajalisi tulevikutrende, tehnoloogiate arengut ning Eesti sotsiaal- ja regionaalpoliitilist olukorda, võiks kohalik kogukonnapõhine energiatootmine olla üheks võimalikuks alternatiiviks tänasele energiamajanduse korraldusele,” leiab Sipelgas.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energeetika ja ehituse asekantsler Ando Leppimani arvates omab energiaühistu loomine positiivset mõju Eesti energiamajandusele. “Energiaühistute loomine kätkeb endas nii elamute ja avalike hoonete energiatõhusust kui soojamajandust,“ sõnas Leppiman. “Lisaks annab energia väiketootmine võimaluse riikliku energiajulgeoleku tagamiseks rohujuure tasandil,” lisas Leppiman.

Energiaühistu on oma olemuselt ühistegevus, mille algatajaks on kogukond ning mille peamiseks tegevuseks on toota, jaotada ja müüa oma seadmete kaudu oma liikmetele elektrienergiat ja soojust järgmistel eesmärkidel: omatarbe katmine, kulude vähendamine ja parema elukeskkonna loomine.

Eesti Arengufond on energiaühistute loomiseks käivitanud Energiaühistute Programmi, mille abil aidatakse kaasa energiaühistute loomisele läbi nõustamistegevuse, koostöö korraldamise ning info jagamise. Lisaks loodud veebilehele tegeleb Arengufond ka mentorlusega, mille raames nõustatakse energiaühistute algatusi ning selgitatakse välja võimalikud energiaühistute toimimise mudelid Eestis, et selle baasilt edasiste strateegiliste otsuste vastu võtmiseks sisend anda ja nii avaliku kui ka erasektori rahastust kaasata.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes