• Eesti

Elektri turuhind langes märtsis elektribörsi ajaloo madalaimale tasemele

Energiakaubandus, Tuuleenergia - Tuul April 9, 2015

E24, 09.04.2015

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Eesti hinnapiirkonna hind langes märtsis 9,3 protsenti 30,31 euroni megavatt-tunnist, hinnapiirkonna käivitamisest saadik madalaimale tasemele.

Samuti olid võrguhalduri Eleringi teatel kõigi aegade madalaimad Läti ja Leedu kuu keskmised börsihinnad.

Eesti ja Soome piirkonna hinnad erinesid märtsikuus 14 protsendil tundidest, mida on enam, kui eelnevatel kuudel. Muutuse taga on Eleringi teatel peamiselt elektri tootmismahu vähenemine Eestis, mille tõttu Baltimaade impordinõudlus ületas varasemast tihedamini ülekandevõimsuse suunal Soomest Eestisse.

NPS Soome keskmine hind märtsis oli 29,42 eurot megavatt-tunni kohta. Hind langes veebruariga võrreldes 11,3 protsenti.

Märtsis langes NPS keskmine süsteemihind 12,8 protsenti 25,34 euroni megavatt-tunnist. Enim, 18,3 protsenti, langes hind NPS süsteemis Lätis ja Leedus, kus keskmine hind oli 32,22 eurot megavatt-tunnist.

NPS süsteemi madalaimad hinnad fikseeriti Taanis, kus 1. märtsil esines soodsate tuuleolude tulemusel taas kord negatiivseid hindu, kuni miinus 5,08 eurot megavatt-tunnist – ehk tarbijatele maksti nendel tundidel elektritarbimise eest peale.

Elektri tootmishinnale mõju omavad süsinikdioksiidi emissioonikvootidehinnad püsisid märtsis samal tasemel veebruariga, jäädes 6,41 ja 7,04 euro vahemikku tonni kohta, teatas Elering.

Vastavalt finantstehingutele Nasdaq OMX Commodities turul võib elektrienergia aprillis maksta NPS Eesti hinnapiirkonnas keskmiselt 35,95 eurot ja kogu teises kvartalis keskmiselt 32,85 eurot megavatt-tunnist.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes