• Eesti

Sõnajalad hakkavad Salmel uurima päikese ja tuule koosmõju

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul April 25, 2015

Meie Maa, 25.04.2015

Vennad Sõnajalad rajavad Salme tuulikupargi territooriumile ka päikesepargi ja hakkavad uurima kahe energialiigi koosmõju.

Salme teadus-arenduskeskuse juht Oleg Sõnajalg ütles Meie Maale, et Salme tuulepargist on saanud aastate jooksul rahvusvaheline roheenergia teadus-arenduskeskus, kus on välja töötatud ja edukalt realiseeritud Eesti esimene multimegavatt-klassi uudne tuulik Eleon.

Tuul ja päike käsikäes

“Nüüd on plaanis keskusesse rajatavas päikesepargis analüüsida päikese ja tuule tootmise koosmõju. Need on teineteist väga hästi täiendavad energiaallikad ja võimaldavad saavutada oluliselt ühtlasemat energiavoogu,” rääkis Sõnajalg.

Ta selgitas, et kahe allika integreeritud kasutamisel on võimalik tõsta oluliselt mõlema tootmisefektiivsust ja muuta taastuvatest energiaallikatest pärit energiat fossiilsete kütustega võrreldes ka baasenergiana konkurentsivõimeliseks.

“See on rahvusvahelise energeetikatööstuse suurim väljakutse praegu,” märkis Sõnajalg.

Salmele rajatava päikesepargi näol on tegemist hübriid-elektrijaamaga, nn rohejaamaga, kus saavutatakse maksimaalne efektiivsus kahe vastasfaasis toimiva energiaallika koosmõjul.

“Meie jaoks on tegemist puhtalt teadus- ja arendustegevuse projektiga,” tõdes Sõnajalg. Efektiivsuse ja tasuvuse tõus saavutatakse tema sõnul ühtse inverter- ning kontrollsüsteemi, liitumispunkti ja alajaama kasutamise kaudu.

Projektil on veel teinegi mõõde – see edendab maapiirkondade ettevõtlikkust ning kutsub teisigi seda eeskuju järgima.

Rohejaama näol on tegemist teostatavusuuringuga uute tehnoloogiate katsetamiseks. “Tahame erinevate tehnoloogiate integreerimisega tõsta nende efektiivsust.

Uusimal tehnoloogial põhinev elektrituulik on kõige sobivam taolise uudse lahenduse väljatöötamiseks.

Samas oli asukohavalikul oluline ka Sõrve sääre märkimisväärselt suurem päikesepaisteliste päevade arv,” selgitas Sõnajalg, kes ei osanud veel öelda, millal hübriidjaam valmib.

Tuginevad Apple’i filosoofiale

Projekti käivitamise põhjustest rääkides ütles Sõnajalg, et Eleoni tuulik, mis on patenteeritud 140 riigis, on juba suurepäraste efektiivsusnäitajatega, kuid arendajad näevad võimalust veel paremate tulemuste saavutamiseks tuule ja päikese integreerimisel.

“Lähtume samast filosoofiast, mis hoiab Apple’i innovatsiooniliidrina – kui peatud ja jääd saavutatuga rahule, kaotad kiirelt konkurentsis. Sellepärast me otsime jätkuvalt võimalusi energia tootmise efektiivsuse tõstmiseks,” rääkis Oleg Sõnajalg.

Sõnajalgade projektist on saanud rahvusvaheline teadus- ja arendustegevuse katselava, kus lisaks Eestile osalevad koostöös ka Taani ja Saksamaa ettevõtted.

“Neid riike võib lugeda ühe käe sõrmedel, kus tehakse selliseid arendustöid ja meie soov on, et Eesti oleks valdkonna üks liidreid. Meie eesmärk on rajada Eestisse globaalselt konkurentsivõimeline taastuvenergiatööstus,” märkis Sõnajalg.

Aprilli alguses väisasid Saaremaad Saksamaa tööstusgigandi Liebherr juhid ja tippinsenerid, kes külastasid Salme teadus-arenduskeskust ning olid Eleoni tuuliku innovatsioonist vaimustuses. Kohapeal lepiti kokku, et Salme keskusest saab Saksa-Eesti taastuvenergia innovatsiooni katselava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes