• Eesti

Tuule- ja päikeseenergiast võiks maapiirkondades rohkem kasu olla

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul April 17, 2015

ERR.ee, 17.04.2015

Tuule- ja päikeseenergia on ressursid, mille kasutamisest võiks maapiirkondades tegutsevatele väikeettevõtetele tulu tõusta. Samas on oluline, et taastuvenergiasse tehtavatele investeeringutele eelneksid põhjalikud uuringud, sest muidu võib soetatud generaatorist olla oodatust vähem kasu.

Energiasäästlikkus on üha olulisem teema ka Eesti ühiskonnas.Saaremaal Jurna turismitalu pidav Mati Tarvis leidis mõne aasta eest, et kallineva elektrihinna tingimustes on arukas võimalikult palju ise energiat toota. Ta pani 30 000 euro eest püsti tuuliku, mis katab ligi kuuendiku talu energiavajadusest, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Samas tõdes ta, et tuulik vajab head asukohta ja päikesepaneelide kasutamine sobib suuremale hulgale ettevõtetele.

“Päikesepaneelid ei kulu, need ei liigu teatavasti, aga tuulegeneraatoril on kogu aeg vaja putitamist ja nuputamist. Ja sobib ta võib-olla sinna, mis on täiesti mere ääres, poolsaar näiteks. Kolmest küljest avatud, sinna sobiks tuul. Aga teised kohad, päikesepaneel ja kui maad on, siis maapinnale,” selgitas Tarvis.

Nii tuulegeneraatoreid kui päikesepaneele paigaldava ettevõte Bakeri OÜ esindaja Anti Tiigi sõnul on väga oluline, et enne tuuliku rajamist oleksid tehtud eelnevad uuringud.

“Mõõtmised on igal juhul tark enne ära teha, sest vastasel juhul võib juhtuda selline situatsioon, kus me võtame tuuliku, paneme ta keldrisse ja teeme keldriukse korraks lahti ja ootame, et ta midagi toodab. Ehk siis tuule mõõtmine annab meile informatsiooni tuule kiirusest. Vastavalt sellele, kui on valitud juurde ka tuulik, saame ettekujutuse, milline võiks olla selle tuuliku toodang. Lisaks siis kindlasti ka tuulteroos ehk valdavate tuulte suund, kas on seal seal ees mingisuguseid objekte, mis takistavad tuule puhast liikumist või on kõik ilus ja tore,” rääkis Tiik.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes