• Eesti

Rõivas: idapartnerite toetamine on Euroopa julgeoleku olulisim väljakutse

Eesti uudised, Energiakaubandus, Maailma uudised - Tuul May 5, 2015

Postimees, 05.05.2015

Peaminister Taavi Rõivas arutas täna Brüsselis Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga julgeoleku-, energia- ning digitaalse ühisturu teemadel ja ka euroala väljakutsetest.

«Kuna Venemaa ei ole täitnud kõiki Minski lepingu tingimusi, ei ole muud valikut kui edasi minna sanktsioonidega,» rõhutas peaminister Rõivas Brüsselis Euroopa Liidu liidritele. Peaminister lisas, et seoses peagi Riias toimuva Idapartnerluse tippkohtumisega on oluline kasutada allesjäänud nädalaid, et teha konkreetseid samme Georgia ja Ukraina teel viisavabaduse poole.

Euroopa Komisjoni presidendiga kohtudes oli põhifookuses energiaturu ühendamine Euroopaga, et tagada energiajulgeolek. «Eriti praeguses julgeolekuolukorras on Balti regiooni energiaturu sõltumatus Venemaast strateegilise tähtsusega kogu Euroopa jaoks,» ütles Rõivas. «Meie jaoks on oluline Komisjoni toetus suurtele energiaprojektidele, nagu näiteks Balticconnector kui ka elektri- ja gaasiühendused Poola ja Balti riikide vahel.»

Peaminister tõstatas kohtumisel president Junckeriga ka Euroopa Komisjoni pakutud õhusaaste piirmäärade temaatika. «Eestis on õhupuhtuse olukord parimaid maailmas. Oleme pannud rõhku kodumaise taastuvenergia suuremale kasutamisele, sealhulgas tahke biomassi kasutamisele energia- ja soojatootmiseks. Euroopa Liit on võtud suuna fossiilkütuste osakaalu vähendamiseks ning Euroopa Liidu keskkonna- ja kliimapoliitika peavad üksteist toetama.»

Kohtumisel Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga räägiti lisaks põhjalikumalt Läänemere piirkonna poliit- ja julgeolekuolukorrast.

Peaminister tunnustas ka Andrus Ansipi eestvedamisel valminud digitaalse ühisturu strateegia koostamist, mis homme avalikustatakse ja mis ka juuni Ülemkogul arutlusel on. Samuti tutvustas peaminister Rõivas kohtumistel oma uue valitsuse prioriteete.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes