• Eesti

Ruhnu kogukond sai tänu talgutele töötava tuuliku

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - Tuul June 17, 2015

Saarte Hääl, 17.06.2015

15. juunil oli rahvusvaheline tuulepäev, mil üle ilma korraldatakse tuuleenergiat tutvustavaid üritusi. Sel aastal otsustas Eesti tuuleenergiaassotsiatsioon korraldada tuuleenergia klastri liikmetele tuulikuehitamise kursuse.

Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht ja tuuleenergia klastri projektijuht Tuuliki Kasonen ütles, et kuna asja vastu tundsid huvi ka energiaühistute initsiatiivgrupid, siis võeti punti ka Arengufondi algatatud energiaühistute mentorprogrammi liikmed. Ruhnu energiaühistu algatus on üks seal osalejatest.

Ruhnus toimunud kursuse eesmärk oli osalejate teadmiste ja oskuste viimine sellisele tasemele, mis võimaldab neil edaspidi iseseisvalt sarnase tuuliku ehitamise ette võtta. “Tuletasime ka meelde vanu traditsioonilisi töövõtteid ajast, mil elektrit polnud,” rääkis Kasonen. Ruhnus nn talgukorras valminud tuulik on esialgu testimisel, kuid jääb Tuuliki Kasoneni kinnitusel siis tootma elektrit Ruhnu kogukonnale.

Tuulik on ligi 2-meetriste labadega ning ligi 12 meetri kõrguse mastiga. Selle nominaalvõimsus on ligikaudu 1,5 kW. Tuulisel päeval toodab ühiselt valmistatud tuulik ligikaudu 3 protsenti Ruhnu elektrienergia vajadusest.

Tuuleenergia tootmine on Kasoneni sõnutsi keskkonnasõbralik energia tootmise viis, mida saab kasutada tuulistes piirkondades. “Seda viimast kipuvad tavainimesed unustama ning nii püstitatakse tuulik näiteks keset metsa. Tuulik saab aga energiat toota vaid seal, kus on tuult, ning soovitavalt ühtlast ehk turbulentsivaba tuult,” selgitas ta. See tähendab, et ka majade vahel pole tuulikul õige koht. “Sooviga anda eeskuju valisime tuuliku asukohaks tuulise Ruhnu, kus otsisime selleks saare parima koha – muulil kohe sadama kõrval, kus tuulik on avatud tuultele kõikidest valdavatest tuulesuundadest ning samal ajal ka lähedal tarbijatele.”

Tuuliku üheskoos ehitamisel osalesid tuuleenergia klastri ja energiaühistute mentorprogrammi liikmed, lisaks Ruhnu saare elanikud. Sellist tuuliku ehitamist pole Kasoneni kinnitusel Eestis varem korraldatud.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes