• Eesti

Ruhnul püstitati isetehtud elektrituulik

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - Tuul June 17, 2015

Meie Maa, 17.06.2015

Ruhnul lõppes viis päeva kestnud töötuba, mille raames ehitasid kursusel osalejad, sealhulgas saare elanikud ise, juhendajate näpunäidete järgi elektrit tootva väiketuuliku.

Eile õhtupoolikul püstitati tuulik Ruhnu sadama muulile, kust see on nähtav kõigile merd mööda saarele sõitjatele.

Tuuliku ehitamise kursuse korraldamise mõte Ruhnul tekkis Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhil ja tuuleenergia klastri projektijuhil Tuuliki Kasonenil pool aastat tagasi.

15. juuni on rahvusvaheline tuulepäev. “Mõtlesime, et teeme oma liikmetele tuuliku ehitamise kursuse. Kaasasi-me sinna ka Eestis tekkivate energiaühistute ja klastri liikmeid. Tahtsime hästi tuulist kohta, sellepärast saigi Ruhnu saar valitud,” rääkis Kasonen. Teiseks, väiketuulikutega on võimalik elektrit toota Eestis väikesaartel või rannikualal, kui ei taheta masti metsast ja hoonetest kõvasti kõrgemaks ajada.

Ehitamisele eelnes kursuse esimesel päeval, 11. juunil teoreetiline osa. Seda viisid läbi ning meisterdamist juhendasid konsultandid Madis Org ja Criss Uudam, kes on varem tuulegeneraatorite tegemist õppinud Šotimaal. Mehed on kursusi ennegi korraldanud, kuid nii kaugele nagu Ruhnul – tuuliku elektrivõrku ühendamise ja püstitamiseni -, mujal veel jõutud ei ole.

Hugh Piggotti disaini järgi tegid kursusel osalejad 3,6-meetrise rootori diameetriga 1,5-kilovatise ja 12 meetri kõrguse väiketuuliku, mis eile pärastlõunal Ringsu sadama muulile püsti pandi. “Lihtsam oleks olnud panna tuulik küla keskele, kus elektri tarbimine lähemal, aga eelkõige tuleb ikkagi valida paik, et tuuliku ümber oleks palju vaba ruumi. Metsas või majade vahel hakkab turbulents tuulikut rikkuma,” selgitas Kasonen. Tuulik ühendati elektrivõrguga ja see toodab kolm protsenti Ruhnul vajaminevast elektrist. Praegu saadakse saarel kogu elektrienergia imporditud diislikütusest generaatori abil.

Kursuste läbinutel on võimalik edaspidi iseseisvalt sarnase tuuliku ehitamine ette võtta. Päris nii ehitamine ei käinud, et asjad osteti poest, pane ainult kokku. Generaatori raam tuli ise valada ning mähised endal kokku kerida. Kursusel osales üle 20 inimese, ehitamisel olid abiks ka ruhnlased ise.

Ilma viperusteta tuulikutalgud siiski ei läinud. “Kohe meisterdamise alguses jätsime generaatori raami keevitamisel praktiliselt olematu nurga tuuliku labadele, mistõttu oleks need hakanud vastu masti käima. See sai suure higi ja vaevaga lahti kangutatud ning uuesti tehtud,” kirjeldas tööde käiku Tuuliki Kasonen Ruhnu blogis. Esmaspäeval ilmnes, et kuigi magneteid hangiti rootori jaoks täpselt õige kogus, jäi neid millegipärast neli tükki üle. “Kuueteistkümne magneti asemel olime rootorisse juba kinni valanud vaid neliteist,” lisas Kasonen.

Ruhnu tuulikuprojekt ei ole veel lõppenud, sest eile püstitatud tuulikul, mille sabaotsa on maalitud karu pilt, pole nime. Saarel on juba olemas tuulikud Pille ja Malle. “Seega sobiks ka nende väikeõele üks kena tütarlapsenimi. Kõik ettepanekud külarahva poolt on teretulnud,” kutsus Kasonen üles uuele tuulikule nime välja mõtlema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes