• Eesti

Külade päeval energiast

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - eteap August 7, 2015

Hiiu Leht, 07.08.2015

Kõpu külade päeval sai Kiduspäe küla Tooma talu näitel õppida tuule- ja äikeseenergia asutamist koduses majapidamises. Kõpu külade päeva kavva lülitati tänu Toomas Saalile ka kaasaegsemaid teemasid kui pärimus ja vanad töövõtted. Nii korraldas AS Nelja Energia peoplatsil meretuuleparkide seminari ja perekond Saali Tooma talus peeti seminar taastuvenergiast koduses majapidamises.

Kiduspäe küla sobib just viimase teema käsitlemiseks. On ju Kiduspäe küla Kõpu poolsaarel eriline selle poolest, et siin on olnud väiketuulikuid ajal, kui neid mujal veel polnud. Esimese panid siin juba enne sõda püsti Saralde talu mehed, teine väntas 90ndatel elektrit Jaan Puusepa ja Eva Tihase kodu tarbeks ning kolmas vuristab praegu elektrit Tooma talu õuel.

Ka Tooma taluljagub materjali teema näitlikustamiseks: õuele püstitati 2011. aastal OÜlt Bakeri soetatud 10 kW võimsusega tuulik, 2012. novembri algul ühendati võrku sama võimas päikesepaneel, mille soetamiseks saadi riiklikku toetust. Lisaks on töös veel üks komplekt päikesepa-neele, üks õhksoojuspump ja üks maasoojuspump. Ühtlasi oli Saal Eestis esimene, kes oma kodutuuliku jaotusvõrguga ühendas.

Mainori kõrgkooli ettevõtluse õppejõud Toomas Saal ütles, et tema teada pole elektrit tootvatest kodumajapidamismasinatest saarel varem nii põhjalikku ülevaadet antudki.
Seminari juhatas sisse Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen. Päikesepaneelide, -kollektorite, tuulegeneraatorite, ja soojuspumpade kasutamisest kodumajapidamises kõnelesid OÜ Bakeri esindajad Anti Tiik ja Priit Kaselaan. Sellest, milline on tuuleenergia ja päikesepaneelide otstarbekus, tasuvus, hinnad, seadused, rajamine ja hooldus, rääkis Toomas Saal ise ja oma kodu näitel.

Tunniajase seminari käigus käsitleti nii väiketuulikute-, päikesepaneelide, -kollektorite kui ka soojuspumpade paigaldamist, käitamist, kui ka süsteemide võimalikke vigu ja praktilisel kasutamisel ilmnenud probleeme. Samuti esitleti täpseid energiatootmise graafikuid kuude lõikes Tooma talu näitel.

“Inimeste huvi on ilmne. Eriti huvitas neid praktiline pool, seadmete tegelik toimimine, probleemid, lahendused, tulu ja kulu, maksumus ja muu taoline,” selgitas Saal, kes jäi osalusega väga rahule. Kuulajaid oli paarkümmend, neist mitmed tulid ainult selle seminari pärast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes