• Eesti

Analüüs: Eestis ei tasu riigi toel soetatud väiketuulikud ära, sest need asuvad vales kohas

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - Tuul November 16, 2015

ERR, 16.11.2015

Värske analüüs näitab, et riik toetas paari aasta eest energiasäästu egiidi all väiketuulikute soetamist, kuid mitte ükski nendest tuulikutest pole majanduslikult otstarbekas.

Kredexi toetusel soetatud väiketuulikutest mitte ükski ei tasu end praegusel kujul kunagi ära, sest toetust jagati paari aasta eest läbimõtlemata tingimustel, nii vahendavad ERRi raadiouudised Tallinna tehnikaülikooli teadlaste värsket analüüsi.

Eesti tuuleenergia assotsiatsioon tellis Tallinna tehnika ülikooli teadlastelt analüüsi, kuivõrd tootlikud on need kümme väiketuulikut, mille soetamismaksumusest 70 protsenti maksis mõne aasta eest kinni maksumaksja. Selgus, et kõik tuulikud ei too energiatootmise mõttes tulu ning nende paigaldamine ning soetamine oli majanduslikust vaatenurgast ebamõistlik. Enamasti oli põhjuseks see, et tuulikud osteti ja paigaldati majade lähedale, kus tuult on ebapiisavalt või kus muud hooned on liiga lähedal.

„Meie jaoks oli mõnevõrra üllatav, et nende tuulikute toodang ei olnud nii hea kui me ootasime,“ rääkis Tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen. Peamine põhjus oli tuulikute asukohas. Mitte ükski tuulikutest polnud paigutatud soodsasse asukohta. „Antud asukohtades polegi nendel tuulikutel sisuliselt ennast tasa teenida,“ nentis Kasonen.

Tema sõnul võinuks riik enne toetuse jagamist analüüsida, kas kohad, kuhu tuulikud paigaldatakse, omavad tuulepotentsiaali või mitte. Lisaks pidanuks ka rahasaajaid nõustama.

„Eesti on väga tuuline ma ja meil on väga pikk rannikujoon, meil on väga palju saari. Meil on tuuleenergia kasutamiseks väga head tingimused. Tuulikuid lihtsalt ei saa panna sisemaale, metsade keskele, majade vahele.“

Mitmelgi puhul aidanuks see, kui tuulikud oleks soetatud viis meetrit kõrgema mastiga, siis oleks vähemasti mõnigi ligi saja tuhande euro eest soetatud tuulikust olnud ka päriselt otstarbekas. Kokku oli saastekvoodi müügist saadud tulu abil toetusmeetmes päikesepaneelide ja tuulikute soetamiseks miljon eurot.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna ekspert Siim Meeliste ütles, et ministeerium on hinnanud toetusraha kasutamist edukaks.

„Me oleme ministeeriumi tagantjärgi hinnanud. Kui vaadata eesmärki – käivitada mikrotootmine kui selline – siis oli tegu suurepärase meetmega. Toetust said nii väiketuulikud, päikesepaneelid, mis mõeldud elektritootmiseks ja päikesekollektorid, mis on mõeldud sooja vee tootmiseks,“ ütles Siim Meeliste.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes