• Eesti
  • English

Arendajad ootavad kaitseministeeriumilt tuuleparkide asjus lahendust

Uncategorized - eteap January 27, 2016

BNS, 27.01.2016

Kuigi kaitseministeerium on riigikaitselistel põhjustel blokeerinud Ida-Virumaale tuuleparkide rajamise projekti, ootavad nii riigikogu keskkonnakomisjon kui ka tuuleparkide arendajad, et ministeerium pakuks omapoolse tehnilise lahenduse.

“Teisipäevasel keskkonnakomisjoni arutelul ei tõmmatud tuulikute tööstusele kriipsu peale, vaid otsustati edasi liikuda ja kaitseministeeriumi juurde töörühm moodustada, kes hakkab tehnilist lahendust otsima,” ütles Eesti Tuulehnoloogia liidu esimees ja Ida-Virumaa tuuleparkide eestvõtja Andres Sõnajalg BNS-ile.

Ka riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra ütles BNS-ile, et nad ootavad ministeeriumilt konstruktiivseid ettepanekuid ja probleemile aktiivselt lahenduse otsimist, kuna tuulitööstuse rajamine ja roheenergeetika arendamine on prioriteetne samm.

Kaitseministeerium ja õhuvägi on varem öelnud, et planeeritavad tuulepargid nii Ida-Virumaale kui ka Lääne-Eestisse hakkavad segama riigikaitse eesmärgil püstitatud radarite tööd, tekitades tuuliku taha pimeda ala, mistõttu radar ei suuda enam liikuvat julgeolekuohtu tuvastada.

Vakra sõnul võib ühe variandina kõne alla tulla see, et seadust muudetaks niimoodi, et võimaldataks tuulepargi arendajatel riigikaitsesse panustada ning oma kulu ja kirjadega näiteks lisaradar osta, mis neile hiljem hüvitataks. “Praegu seadus seda ei luba ja selle taha on ka ministeerium pugenud, kuid see ei saa niimoodi jätkuda,” rääkis Vakra.

Ta lisas, et tegelikult on tehnoloogiline võimekus tuuleenergia ja riigikaitse vahelise konflikti lahendamiseks olemas ja praegu tuleks kokku leppida, kas ja kuidas jaotatakse riigi ja ettevõtete vahelised kulud. “Lisaks ootame kaitseministeeriumilt tagasisidet kuu aja pärast, et kuidas ja kuhu on asjad liikunud,” märkis Vakra.

Vakra tõi välja, et praegu on valdavalt kõigil olemas soov tuuletööstuse projektidega edasi minna ja mitte asja unarusse jätta.

Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluv tuuleenergeetikaga tegelev Eleon AS on varem teatanud, et nende eesmärk on ehitada Ida-Virumaale elektrituulikutetööstus, mis hõlmab 60 tuuliku ehitamist ja loob 2020. aastaks 1200 kuni 1400 uut töökohta.

Ida-Virumaa elektrituulikute tööstusala strateegia hõlmab tuulikute tootjat Eleon ja tuuleparkide arendajaid Vaivara, Toila, Sonda ja Lüganuse valla. Eleoni partnerettevõtted on AS Roheline Elekter ja Aidu Tuulepark OÜ, kelle valduses kokku 1100 megavatti põhivõrgu liitumisi Vaivara, Toila ja Lüganuse vallas ning välja on ehitatud liitumispunktide alajaamad.

Lähipäevil peaks Eleon alustama ka Aidu tuulepargi ehitamist, mis eelmise aasta sügisel riigilt hoonestusõiguse sai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes