• Eesti

Eesti tuulik püstitas tootmisrekordi

Tuuleenergia blogi - eteap January 4, 2018

Eesti tehnoloogial põhinev Eleon 3MW tuulik püstitas möödunud aastal tootmisrekordi, tootes 12,2 GWh elektrienergiat, millega saab katta üle 5000 keskmise kodutarbija aastase energiavajaduse. Tuuliku kasutegur oli 46,2 protsenti, mis tuuliku omaniku hinnangul tähendab, et seda tüüpi maismaatuulikud saaksid tulevikus hakkama ka toetusteta.

Tuuleenergia valdkonnas ollakse seisukohal, et üle 45 protsendise kasuteguriga maismaatuulikud on suutelised elektrit tootma ka ilma taastuvenergia toetuseta. Meil on hea meel, et Eleon suutis selle maagilise piiri purustada – seni ei ole selleks Eestis võimeline olnud ükski tuulik,“ teatas pressiteates AS Eleon juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

Seeriatootmise juurutamise korral on Eleoni tuulepargid võimelised tootma elektrit turupõhiselt. „Mis puutub tehnoloogiasse, siis oleksime põhimõtteliselt suutelised võtma enda kanda Eestis baasenergia tootja rolli juba lähiajal, nii nagu seni on seda teinud põlevkivi elektrijaamad, mille elektritootmist tõmmatakse karmistatud keskkonnanõuete tõttu üha rohkem kokku,“ ütles Eleon juhatuse liige Andres Sõnajalg.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud ettevõte, mille arendatud ja toodetud esimene Eleon tehnoloogial baseeruv 180 meetri kõrgune 3M116 tuulik püsitati Saaremaale 2013. aasta lõpus. Tuulik läbis võrgukatsetused 2014.a. kevadel. Hetkel on rajamisel 30 Eleon tuulikuga tuulepark Aidu karjääri alal Ida-Virumaale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes