• Eesti

Euroopas lisandus mullu rekordkogus uusi tuuleenergia tootmisvõimsusi

Tuuleenergia blogi - eteap February 14, 2018

Värskelt avaldatud WindEurope’i raporti põhjal kasvas uute tuuleenergia tootmisvõimsuste maht Euroopas aastaga rekordiliselt 15,7 GW võrra ning moodustab nüüd kokku 169 GW. Tuulest toodeti mullu Euroopas 336 TWh energiat, mida jagub ca 12% Euroopa elektrivajaduse katmiseks.

Euroopa tuuleparkidele lisandunud ca 16 gigavatist 12,5 jagunes maismaa tuulikutele ning 3,1 meretuuleparkidele. Kõigist lisandunud energiatootmise võimsustest Euroopas moodustasid tuuleenergia uued tootmisüksused 55%. Sealhulgas moodustasid kõik eelmisel aastal lisandunud taastuvenergia tootmisvõimsused 24,1 gigavatiga valdava enamuse kõigist Euroopasse paigaldatud uutest energiatootmise võimsustest, mida oli kokku 28,5 GW.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuhi Tuuliki Kasoneni sõnul väärib tähelepanu, et lisaks uute tootmisvõimsuste panusele möödunud aastal toodetud tuuleenergia kogustesse on oodata sama trendi jätkumist ja uusi rekordeid ka järgnevatel aastatel. “Juba eelmisel aastal püstitasid uute tuuleenergia tootmisvõimsuste paigaldamise näol riiklikke rekordeid nii Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Soome, Belgia, Iirimaa kui ka Horvaatia. Oluline on aga ka see, et 2017. aastal said investeerimisotsuse ka paljud tulevased tuulepargid Euroopas, mille tootmisvõimsusi on kokku 11,5 GW jagu,” märkis Kasonen ja lisas, et neist 9 GW on planeeritud maismaa tuuleparkidele ja 2,5 GW meretuuleparkidele. Ühtekokku on Euroopasse planeeritavate tuuleparkide investeeringute väärtuseks üle 22,3 miljardi euro.

Kasoneni sõnul kasvab tuuleenergia populaarsus Euroopas üha enam eeskätt selle energiatootmise liigi majandusliku ja keskkondliku jätkusuutlikkuse tõttu. “Paraku pole kogu Euroopas leviv kasvutrend veel Eestini jõudnud, kuna hoolimata arendajate huvist ei lisandunud möödunud aastal Eestisse ühtki uut tuuleparki,” tõi Kasonen välja ja viitas aeglasele menetlusele ja mitmetele takistustele, mis uute tuuleparkide rajamise Eestis keerukaks ja ajakulukaks on muutnud.

Koos möödunud aastal paigaldatud tuuleparkidega on Euroopas tuuleenergia tootmisvõimsuseid kokku 169 GW ulatuses, millest 153 GW moodustavad maismaa tuulepargid ja 16 GW meretuulepargid. Suurimaks tuuleenergia riigiks Euroopas on jätkuvalt Saksamaa, millele järgnevad Hispaania, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Tuuleenergiast on saanud maagaasi järel 18 protsendiga teine olulisim energiatootmise liik Euroopas. Ühtekokku toodeti möödunud aastal Euroopas tuulest 336 TWh jagu energiat, millest jagub ca 12% Euroopa elektrivajaduse katmiseks.

 

2 responses to “Euroopas lisandus mullu rekordkogus uusi tuuleenergia tootmisvõimsusi”

  1. Jaan says:

    Taastuvenergia artiklite puhul on alatine häda ühe osa info puudumine, mis ei võimalda tegelikule efektiivsusele hinnangut anda.

    See 336 TWh energiat 169 GW tuulikutest teeb vati aastatootluseks pisut alla 2 kWh, mis omakorda jääb alla juba mitu aastat tagasi avaldatud maailma keskmisele näitajale 2,2 kWh/w.
    Toon ikka võrdluseks meie ühe esimese suurema tuulepargi – Aulepa – näitajad, mis avamisel hõigati olema ilusad ümmargused 3 kWh/w aastas ja investeeringu maksumus 1,5 euri/w, ehk siis investeeringu aastatootlus 2 kWh/eur.
    Parandage mind kui ma eksin, aga seda numbrit pole Aulepas minuteada kunagi saavutatud, kuigi esialgu sellele üsna lähedal oldi küll?

    See ei ole norimiseks. Need on lihtsalt head ümmargused numbrid kerged meeles pidada ja mingi muu projektiga või aastatootlusega võrrelda
    Ja miskid pisemad tuulepargid Eestis on olnud ka parema tootlusega.
    Veider, et ka meretuuleenergias opereeritakse vahel väiksemate numbritega.
    Sõnajalgade näidistuuliku rekordiks saadi mullu üle 4 kWh/w .

    Päikesepaneelide aastatootluseks maailmas keskmiselt rehkendatakse 1,1 kWh/w ja investeeringu maksumus peaks tänaseks olema ümmarguselt 1 eur/w.

    PV paigaldiste eeliseks on see, et need toodavad reeglina päeval, kui energiapuudus on täna (veel) suurem ja nende tootlikkus ei sõltu eriti paigaldise suurusest.

  2. jaan says:

    Parandan pisut.
    See 169 GW oli võrgus aasta lõpuks. Eeldades, et neid lisandus ühtlaselt läbi aasta, peaks rehkendama poolega lisandunud väärtusest, ehk siis 169-8=160 GW.
    Sel juhul tuleks vati aastatootluseks 2.1 kWh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes