• Eesti

Tuuleparkide arendajad muudaks igameheõigust looduskaitseettepanekuid teha

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap July 16, 2018

ERR, 16.07.2018

Kõigile antud võimalust teha ettepanek mõni ala looduskaitse alla võtta kasutatakse tuuleettevõtjate hinnangul arenduste blokeerimiseks, mistõttu soovivad nad, et niisuguse ettepaneku saaks teha ainult kindlatele reeglitele vastavad organisatsioonid. Keskkonnaminister aga seaduse muutmiseks vajadust ei näe.

2011. aastal, kui AS Nelja Energia oli hakanud tööle plaaniga rajada Hiiumaa lähistele merre tuulepark, tegi MTÜ Balti Keskkonnafoorum ettepaneku võtta looduskaitse alla Apollo madalik. Ehkki looduskaitseala loomiseni pole veel jõutud, otsustas arendaja oma projekti ümber teha ja sellele madalikule enam tuulikuid ei plaanita. 2013. aastal saabus ettepanek teha looduskaitseala ka Vinkovi madalale. Tänavu kevadel lükkas keskkonnaministeerium selle mõtte tagasi. Aga Nelja Energia juht Martin Kruus usub, et Vinkovi looduskaitseala mõte tuligi soovist tuulepargi arendamist lihtsalt blokeerida.

“Olukord on selline, et looduskaitseseadus sisuliselt ettepaneku tegemisel käivitab sellise ametliku menetlusprotsessi, mis tegelikult annab ka otsustajale õiguse peatada kõik tegevused ettepanekus toodud alal kuni 24 kuuks,” rääkis Kruus.

Niisiis soovib Kruus koos tuulikuhuvilisi ettevõtteid koondava Tuuleenergia Assotsiatsiooniga, et seadus ringi tehtaks ning looduskaitseala loomise menetlus nii kergesti ei algaks. Võimalusi selleks on mitmeid. Ühe lahendusena pakub ta välja niiöelda vahefiltri ehk enne, kui hakatakse üldse uurima, kas looduskaitseala rajada, vaataks vastav komisjon ettepaneku kriitiliselt üle. Teine võimalus oleks seada piirang sellele, kes üldse saab looduskaitseala loomiseks ettepaneku teha.

“Kui näiteks soovitakse kaitsta mingisugust liiki, siis see organisatsioon peaks olema varasema tegevusega näidanud, ja see tegevus peaks olema ka piisavalt pikk, näiteks viis aastat, ta peaks olema näidanud, et ta on just selle liigi kaitsmisel või selle liigi uurimisel midagi varasemalt korda saatnud. Et on näha, et see on ikkagi päris huvigrupp,” selgitas Kruus.

Eesti Looduskaitse Seltsi esimees Vootele Hansen ettevõtjate mõtet ei toeta. Seda enam, et kõik ettepanekud ikkagi pikkade analüüsideni ei jõua.

“Riigiasutustesse ja omavalitsustesse on võetud ka inimesed, kes on oma ala asjatundjad. Nad suudavad öelda, et siin tegelikult ei ole sellist nähtust, mis vajab kaitset. Ma arvan, et ka praegune seadus võimaldab sellise ettepaneku käiguta jätta,” ütles Hansen.

Sama meelt on ka keskkonnaminister Siim-Valmar Kiisler, kelle sõnul niisuguseid eos äraütlevaid otsuseid keskkonnaamet ka teeb.

“No näiteks Tallinnas kuskil hakatakse üldplaneeringu alusel mõnda piirkonda arendama täiendavaks elamurajooniks ja siis inimesed pöörduvad, et võtame seal mõned piid kaitse alla. No mulje jääb, et pigem on see vastumeelsus selles osas, et üldse see elamurajoon sinna piirkonda või mõne inimese kodu naabrusesse tekiks. Need ei jõuagi seaduse mõistes menetluseni,” rääkis Kiisler.

Ühtlasi ei pea ta mõistlikuks ideed kitsendada ettepaneku tegijate ringi. Tema sõnul pole mõeldav, et kodanik pöördub riigiameti poole, räägib, et üks või teine koht oleks tarvis kaitse alla võtta ja amet sellele üldse ei reageeriks.

“Me oleme seda arutanud ja eks ta kindlasti tekitaks ka avalikkuses kahtlustusi. Et kui me läheksime seda ringi piiramist riigikokku arutama, siis kindlasti tekiks palju küsimusi, et ei tea, miks nad seda nüüd teha tahavad.”

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes