• Eesti

Vallajuht: kui Aidu tuulepark jääb hoonestusõiguseta, ähvardab valda hiigelnõue

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap September 19, 2018

ERR, 19.09.2018

Aidu tuulepargi omavolilist ehitamist takistada püüdev kaitseministeerium nõuab tagasi tuulepargi hoonestusõigust, kuid Lüganuse vallavanema Andrea Eiche sõnul tooks hoonestusõiguse lõpetamine vallale ilmselt mitme miljoni euroni ulatuva kahjunõude.

Oleg ja Andres Sõnajalale kuuluv Aidu Tuulepark OÜ sai 2012. aastal kaitseministeeriumilt kooskõlastuse 185 meetri kõrguste tuulikute ehitamiseks, kuid tegelikkuses asuti püstitama sellest kõrgemaid tuulikuid ning rajama neile ka suuri taldmikke, mida kooskõlastuses polnud. Liiga kõrged tuulikud ohustavad Eesti riigikaitset, sest segavad raadioluuresüsteemide tööd.

Sõnajalgadega pikalt ehituslubade üle vaielnud kaitseministeerium sai keskkonnaminister Siim Kiislerilt tänavu juulis volituse Aidu Tuulepargi hoonestusõiguse lepingud lõpetada. Kaitseminister Jüri Luik ütles septembri alguses, et valitsuse nõusolek riigimaa hoonestada ei hõlma ebaseaduslikku tegevust, kuid hoonestaja on korduvalt hoonestusõiguse tingimusi rikkunud.

Lüganuse vallavanem Andrea Eiche loodab siiski, et Aidu tuulepark valmis ehitatakse. Ta rääkis ERR-ile, et kui hoonestusõigus peaks tõepoolest lõpetatama, ähvardab valda hagi.

Vald võõrandas hoonestusõiguse Aidu tuulepargile 5,9 miljoni euroga, kuid kogu seda summat tuulepargi arendajad Eiche sõnul ilmselt nõuda ei saa, sest kõike pole vald veel kätte saanud.

“Ma ei kujuta ette, kust me selle raha võtame,” lausus Eiche. “Ettevõtja on planeerinud ja vald on planeerinud, aga kuidas see vaidlus läheb, see on teine küsimus. Igasugune nõue, kui sealt peaks midagi tagasi tulema, et riik tahab lõpetada hoonestusõigust, siis loomulikult vald seda küll praegu kuskil ette näinud ei ole. Kui me teeme oma eelarvet, eelarvestrateegiat, arengukava, siis sellist kohustust me tõesti seal ette kuidagi ei näe.”

Vallavanema sõnul on rahaline pool vaidluse küsimus, aga lisaks pani leping arendajale kohustusi, mis puudutavad valla tegemisi. Näiteks on kokku lepitud, et üks tuulik jääkski praktiliselt loodud sihtasutuse Aidu Veespordikeskus jaoks.

“Sealt saaks veespordikeskus ilma vahendus- või edasikandetasudeta elektrit ja selle pidi ka valmis ehitama arendaja. See on reaalne rahaline võit, mis tuleb tõenäoliselt lähiajal vallal välja käia, sest Eesti Energiast on liitumispakkumine suurusjärgus 150 000 eurot olemas, aga seda pole Aidu Veespordikeskus praegu ette näinud, sest meie eeldasime oma tegevuse juures, et kokkulepped, mis on sõlmitud, peavad,” lausus Eiche.

Kaitseministeerium ei saanud käimasolevale kohtuvaidlusele viidates veel kommenteerida, kuhu on vaidluses Sõnajalgadega jõutud.

Aidu tuulepargi rajamine on peatatud kohtumäärusega, kuniks saab lahendatud kohtuvaidlus ehituslubade üle. Samas on kaitseministeerium korduvalt droonivideotega kindlaks teinud, et tegelikult ei ole tuulepargi ehitus keelust hoolimata katkenud. Sõnajalgadel on tulnud selle eest ka trahvi maksta, kuid endal nad süüd ei näe ja väidavad, et tegu on üksnes ladustamisega.

Andres Sõnajalg ütles ERR-ile, et praegu ehitatakse hoogsalt taristut ning kui tuulikute ehitamise ajutise peatamise aeg läbi saab, saavad nad ka tuulepargi taristu üles panna. Hoonestusõigusest ilma jäämist Sõnajalg enda sõnul reaalseks ei pea.

“See on ähvardus. See on umbes sama, et sõidad kodu poole, ületad kiirust, saad trahvi ja maksad trahvi ka ära. Ja siis pool aastat või aasta hiljem tullakse su juurde ja öeldakse, et kuule, sa ikkagi rikkusid seadust, anna oma maja siia. Need on erinevad õigused – haldusõigus, tsiviilõigus. Arvan, et kaitseministeerium ilmselt sama hästi teab Eesti õigusruumi ja peab käituma õiguskuulekalt,” lausus Sõnajalg.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes