• Eesti
  • English

Taastuvenergia toodang kasvas kolmandas kvartalis viiendiku võrra

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 17, 2018

BNS, 17.10.2018

Kolmandas kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvenergiat 402 gigavatt-tundi ehk ligi viiendiku võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Taastuvenergia moodustas möödunud kvartalis 19 protsenti elektrienergia kogutarbimisest Eestis, teatas elektrivõrgu süsteemioperaator Elering. Osakaalu selle aasta sihttasemeks on Eesti seadnud 16,1 protsenti. Kolme kvartali kokkuvõttes moodustab taastuvenergia 16,3 protsenti tarbimisest.

Taastuvenergia koguse ja osakaalu kasvu toetas suurenenud tuuleenergia maht, mis moodustas kolmanda kvartali taastuvenergia kogutoodangust 36 protsenti. Toodetud 143 gigavatt-tundi on eelmise aastaga võrreldes üle kümne protsendi võrra enam, märkis Elering.

Tuuleenergia eest on tootjad tänavu jaanuarist septembrini toetusi saanud kokku 17,4 miljonit eurot ehk 35 protsendi võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Kolmandas kvartalis sai tuuleenergia kogutoodangust toetust 82 protsenti, toetussumma ulatus 6,3 miljoni euroni.  Üheksa kuu jooksul on väljamakseid tehtud 56 protsendi ulatuses toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnisest piirkogusest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas äsja möödunud kolme kuu jooksul 63 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti juulist septembrini elektrit 253 gigavatt-tundi, mis on veerandi võrra enam võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektri eest maksti möödunud kvartalis toetust ligi 14 miljonit eurot,  üheksa kuu jooksul makstud toetussumma on kokku 38 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti tänavu kolmandas kvartalis suhteliselt väikesest keskmisest sademete hulgast tingituna vaid üks gigavatt-tund elektrit ja toetusteks kulus 33 380 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab endiselt. Selle aasta kolmandas kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 5 gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses üle kolme korra. Ka päikesepaistelisi tunde oli ilmateenistuse andmetel võrreldes eelmise aastaga tänavu rohkem.

Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus olla võrku antud ja toetust saanud kogusest olla 4-5 korda suurem.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu kolmandas kvartalis suuresti tänu soojana püsinud ilmadele ja väikesele soojuskoormusele umbes 75 protsendi võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal – 116 000 eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat ligi neli gigavatt-tundi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering kolmanda kvartali jooksul 15,4 miljonit eurot ja toetusi maksis 20,3 miljonit eurot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes