• Eesti

Enefit Greenil valmis Ruhnu saare taastuvenergialahendus

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap November 26, 2018

BNS, 26.11.2018

Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green ehitas Ruhnu saarele taastuvenergialahenduse, mis varustab saart elektriga päikesepaneelide, elektrituuliku, akupanga ja diiselgeneraatoriga.

“Kui varasemalt toodeti kogus saarel vajaminev elekter diiselgeneraatori abil, siis uue süsteemiga toodetud elekter on märksa keskkonnahoidlikum. Toodame nüüd vähemalt 50 protsenti saarel tarbitavast elektrist taastuvatest energiaallikatest,” ütles Enefit Greeni juht Aavo Kärmas pressiteate vahendusel.

Saart varustab nüüd elektriga päikesepaneelidest, elektrituulikust, akupangast ja diiselgeneraatorist koosnev lahendus, mida juhib nutikas automaatika. Diiselgeneraatoris on kasutusel biodiisel.

Diislist elektrit tootes eraldus varem saarelt aastas atmosfääri ligikaudu 500 tonni süsihappegaasi, edaspidi väheneb see kogus vähemalt poole võrra.

Kärmase sõnul on Enefit Greeni eesmärgiks taastuvenergia tootmise kasvatamine ning investeeritakse peamiselt tuule- ja päikeseenergiasse Läänemere äärses piirkonnas.

“Oleme valmis kaaluma sarnase taastuvenergialahenduse rajamist ka teistele Eesti väikesaartele,” lisas Kärmas.

Ruhnu elektritootmislahenduse võimsus on 160 kilovatti, mis on piisav kogu saare elektrivajaduse katmiseks. Päikeseelektrijaam, akupank ja diiselgeneraator asuvad Ruhnu lennuvälja läheduses, elektrituulik asub lennuväljast lääne suunas.

Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeeris Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot.

Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligi 450 megavatt-tundi. Ruhnu rahvaarv on stabiilselt umbes 60 inimest ning suvisel puhkuste ja turismihooajal kasvab see kohati kuni 170 inimeseni. Saare pindala on umbes 12 ruutkilomeetrit.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes