• Eesti

Kohvipurust saab Vinnis roheline energia

Eesti uudised, Tehnoloogiaarendus - eteap November 6, 2018

Virumaa Teataja, 06.11.2018

Kohvitootja Paulig algatas kampaania, mille käigus kogutakse kokku kasutatud kohvipuru. Viimane töödeldakse AS-i Nelja Energia Vinni biogaasijaamas elektrienergiaks, mis annetatakse SOS Lasteküla kodudele.

Kuna tegemist on pilootprojektiga, pole esialgu teada, kui palju kohvipuru Vinni biogaasijaama jõuab ja kui palju sellest (rohelist) energiat saab. Teadusteatri Kvark esindaja Arnold Rein Tatuns pakkus, et ühest kilost kohvijäätmetest saab peaaegu 250 liitrit biogaasi, ja Nelja Energia tootmisjuht Erkki Kallas täpsustas, et tonnist kohvipurust on võimalik toota umbes 500 kilovatttundi elektrit.

“Tonnist kohvipurust on võimalik toota umbes 500 kilovatttundi elektrit.” Erkki Kallas, AS-i Nelja Energia tootmisjuht

“Vinni biogaasijaam pole varem oma toormeportfellis kohvipuru kasutanud,” märkis Erkki Kallas. “Seda tehakse ainult käesoleva koostööprojekti käigus, mis praeguse kokkuleppe kohaselt on ühekordne. Hetkel me veel kahjuks ei tea, kui palju Paulig kohvipuru kokku kogub ja meile toob, aga võtame kõik vastu.”

Paulig on oma kohvipuru kogumise aktsioonile leidnud mitu partnerit, kelle hulgas on näiteks Swedbank, Olerex, Sokotel, Meriton, Tallink Hotellid. Teiste seas on projektiga liitunud kaitsevägi, kes kogub kohvijäätmeid ka Tapa linnaku toitlustuskompleksis. “Projekti aitab ellu viia teadusteater Kvark,” rääkis Paulig Coffee Estonia AS-i turunduskoordinaator Rage Riismann.

“Meil on hea meel, et suudame “kohvienergiat” heal eesmärgil rakendada. Meie eesmärk on koguda vähemalt 100 kilogrammi kohvijäätmeid päevas.”

“Koostööpartnerid ja kliendid haarasid kohvienergia tootmise ideest kohe kinni,” lisas ta. “Julgustame kõiki ka oma koduses köögis jäätmeid sorteerima ja olema energiasäästlikud.”

Niisuguseid projekte on Paulig korraldanud varem Lätis ja Leedus. Riias toimus samalaadne ettevõtmine sel kevadel koostöös botaanikaaiaga, Kaunases valgustati eelmise aasta jõulude ajal kohvijäätmetest toodetud energiaga kogu jõuluturg.

Pilootprojekt kestab novembri lõpuni. “Seejärel teeme kokkuvõtte ja otsuse, kas jätkame ka järgmisel aastal,” lausus Riismann.

Sel korral on kohvipuru kogumise partnerid ainult ettevõtted. Kui projekt uuel aastal jätkub, siis kaalutakse kindlasti ka eraisikute kaasamist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes