• Eesti

Hoonestusõigus jääb muutmata

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap December 22, 2018

Põhjarannik, 22.12.2018
Harju maakohus leidis, et keskkonnaministeeriumi taotlus Aidu tuulepargi hoonestusõiguse äravõtmiseks pole põhjendatud, sest see põhines ebaseaduslikul ehitustegevusel, mida riigikohus ei tuvastanud.
Suvel esitati keskkonnaministeeriumi Harju maakohtusse hagi, mille eesmärk oli võtta ära Aidu tuulepargi hoonestusõigused. Põhjuseks oli esialgse õiguskaitse väidetav rikkumine. Oktoobris leidis aga riigikohus, et tuulepargi arendaja ei ole rikkunud esialgset õiguskaitset, ning tühistas juba ettevõttele määratud trahvi.
Koos riigikohtu määrusega langes ära suvel esitatud hagi alus. Keskkonnaministeerium aga hagist ei loobunud, vaid taotles selle peatamist. Harju maakohus otsustas sel nädalal tehtud lahendis, et avaldus ei ole põhjendatud, ning jättis selle rahuldamata. Kohtulahendit ei saa edasi kaevata.
OÜ Aidu Tbulepark esindaja Oleg Sõnajalg ütles, et sellised kohtuvaidlused on ettevõtlusvabaduse piiramine. “Me oleme jätkuvalt seisukohal, et oleme arendajana teinud kõik seaduste ja lubade alusel, mis on väljastatud tuulepargi ehitamiseks juba aastaid tagasi. See on lihtsalt pahatahtlik kius ühe turuosalise vastu, kes ohustab riikliku energiamonopoli ainuvõimu, soovides tuua elektriturule konkurentsi,” lisas ta. Aidu tuulepargi arendajad on korduvalt viidanud sellele, et kohtuvaidlused ja venimine on eelkõige kasulik Eesti Energiale, kelle käepikendusena ministeeriumid selles küsimuses tegelevad.
Aidu tuuleparki on planeeritud rajada 30 tuulikut. Tegemist on referentspargiga, et katsetada Eesti tehnoloogial põhinevat Eleoni tuulikut. Sõnajalgade hinnangul on tegemist ainulaadse lahendusega, mis tõotab revulutsiooni tuulepargitööstuses. Uue pargi ehitamine on jäänud toppama aga just vaidlusesse, mis puudutab tuulikute ja nende alla ehitatud padjandite kõrgust. Ehitamiseks välja antud loa vaidlustas maavalitsus mitu aastat tagasi, aga sisuliste kohtuistungiteni selles küsimuses pole jõutud.
Riigikohtus on menetlusel nii Aidu Tuulepargi kui Lüganuse valla taotlus kohtuasja tühistamiseks, kuna maavalitsus vaidlustas ehitusload tükk aega pärast seda, kui vaidlustusaeg otsa sai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes