• Eesti
  • English

Kohus ei andnud Sõnajalgadele õigust Tootsi tuulepargi osas

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap April 12, 2019

BNS, 12.04.2019

Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud Oleg ja Andres Sõnajala Eleon AS-i apellatsioonkaebust, millega ettevõte soovis tühistada või keelata Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) otsuste alusel Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise korraldamist.

Samuti soovis Eleon keelata enampakkumise tulemuste kinnitamise ja enampakkumise võitjaga müügilepingu sõlmimise seni, kuni majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on lahendanud kaebaja taotluse Tootsi kinnistu hoonestusõigusega koormamiseks, teatas ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu BNS-ile.

Ringkonnakohus selgitas, et enampakkumise korraldamine otsustati ja tehti avalikkusele teatavaks enne seda, kui kaebaja esitas MKM-ile taotluse Tootsi kinnistu otsustuskorras hoonestusõigusega koormamiseks.

“Riigi otsus võõrandada Tootsi kinnistu avalikul enampakkumisel on avalike huvidega enam kooskõlas kui kinnistu koormamine otsustuskorras ühe ettevõtja kasuks. Enampakkumine annab kõigile huvitatud isikutele võrdse võimaluse kinnistu omandamise nimel konkureerida. Suure huvi tõttu kinnistu vastu võib enampakkumise tulemusel riigile laekuda suurem tulu kui otsustuskorras koormamise korral. Sarnaselt teistele tuuleenergiaettevõtjatele on ka kaebajal võimalik enampakkumisel osaleda ja oma pakkumine esitada,” märkis kohus.

Kuna kaebajal pole õigust nõuda riigile kuuluva kinnisasja koormamist hoonestusõigusega enda kasuks, ei saa enampakkumise korraldamine sama kinnisasja võõrandamiseks rikkuda tema subjektiivseid õigusi. Kohus siiski möönis seda, et kaebaja taotluse menetlusse võtmise ja talle ebamäärase lootuse andmise asemel võinuks riik kohe kaebaja taotluse tagastada viitega Tootsi kinnistu osas varem tehtud võõrandamise otsusele.

Kassatsioonkaebuse võib riigikohtule esitada hiljemalt 13. mail.

Tallinna halduskohus leidis oktoobris, et RMK oleks pidanud Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumisest varem teatama ning võimaldama huvilistel tutvuda lepinguprojektiga, ent jättis muud enampakkumise tingimused jõusse.

Tootsi tuulepargi kinnistu asub Põhja-Pärnumaa vallas Metsakülas, selle suurus on 160 hektarit ning kinnisasi koosneb 40 katastriüksusest, millest 38 on detailplaneeringuga ette nähtud tuulikute püstitamiseks ning kaks tuulemõõdutornidele.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes