• Eesti

Euroopa Kohus andis kvoodivaidluses õiguse Eestile

CO2 kaubandus, Eesti uudised - eteap March 29, 2012

BNS, 29.03.2012

Euroopa Kohus otsustas neljapäeval anda Eesti riigi ja Euroopa Komisjoni vahel peetavas Eesti kasvuhoonegaaside jaotuskava teemalises vaidluses õiguse Eestile.

Euroopa Kohus jättis neljapäevase otsusega rahuldamata apellatsioonkaebuse, mille Euroopa Komisjon esitas Euroopa Liidu Esimese Astme Kohtu poolt 2009. aasta 23. septembril tehtud otsusele, mis andis õiguse Eestile.

Kohus märkis, et 2003. aasta direktiiv, millega loodi kasvuhoonegaaside saastekvootidega kauplemise süsteem, ei näe ette konkreetset riikliku jaotuskava koostamise ega eraldatavate kasvuhoonegaaside saastekvootide üldkoguse kindlaksmääramise meetodit, vahendas välisministeerium Euroopa Liidu Kohtu pressiteadet.

Kohtu hinnangul on direktiivis selgelt sätestatud, et liikmesriik peab määrama eraldatavate kvootide üldkoguse kindlaks, võttes muu hulgas arvesse riiklikku energiapoliitikat ja riigi kliimamuutuste programmi.

Kohus toonitas, et võimalikud erinevused liikmesriikide kasutatud andmetes ja hindamismeetodites on liikmesriikide tegutsemisruumi väljendus, mida komisjonil tuleb kooskõla kontrolli raames austada.

Lisaks lükkas Euroopa Kohus tagasi komisjoni argumendi, mille kohaselt ei ületanud ta Eesti esitatud jaotuskava tagasi lükates oma pädevust ja ei rikkunud hea halduse põhimõtet.

Euroopa Kohus märkis, et komisjon ei ületa siiski oma pädevust, kui ta märgib jaotuskava tagasilükkava otsuse resolutsioonis kvootide maksimumkogust siduvalt kindlaks määramata, et ta ei lükka tagasi jaotuskavas tehtud muudatusi, kui need vastavad tagasilükkavas otsuses esitatud ettepanekutele ja soovitustele.

Eesti taotles heitkoguste jaotuskava kokku pannes perioodiks 2008–2012 heitkoguste mahuks ligi 123 miljonit tonni. Lähtudes oma arvutusmudelist, vähendas Euroopa Komisjon taotletud heitkoguste hulka ligi poole võrra. Eesti on jaotuskava hiljem korduvalt muutnud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes