• Eesti

Väiketuulikud my!Wind

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - eteap September 25, 2013

Keskkonnatehnika, 25.09.2013

Inimene on tuuleenergiat kasutatud juba üle tuhande aasta. Algul pumbati tuule jõul vett, hiljem jahvatati ka vilja. Tuuleelektri tootmise ajalugu on märgatavalt lühem – veidi üle saja aas­ta. Põhiprobleemiks on olnud saadava energia suhteliselt kallis hind võrreldes muud moodi toodetud elektrienergia­ga.

Praegu on multimegavatise võimsu­sega tuuleturbiinide püstitamine ja käi­tamine juba tõsiseltvõetav äri. Mõnekilovatiseid väiketuulikuid kasutatakse paikades, kus muud võimalused elekt­rienergiaga varustamiseks puuduvad või kus on tegemist fanaatikutega, kelle jaoks on toodetava energia hinnast olu­lisem teadmine, et toodetud energia on «roheline”.

Tuuleturbiini my!Wind idee sündis 2011. aastal kantuna soovist muuta ka väike tuuleturbiin majanduslikult ta­suvaks. Praegu on müügil kvaliteetseid Euroopas toodetud 1-10 kW-seid tuuleturbiine, mille hind on 4 000-5 000 eurot nimivõimsuskilovati kohta, sa­mas kui multimegavatised tuuleturbiinid maksavad 1500-2000 EUR/kW (nt 3 MW-ne tuuleturbiin ca 4,5 MEUR).

my!Wind OÜ üks asutajatest, insener Ott Pabut arendas 2011. aasta jooksul lihtsa, ent vastupidava tuuleturbiini, mida iseloomustavad järgmised näita­jad.

Alates 2012. aastast on turbiini kat­setatud nii Eestis kui ka Saksamaal ning praegu on käimas selle pikaajaline testimine Pakri Teadus- ja Tööstuspargis. my!Wind OÜ juhatuse esimehe ja tuuliku idee autori Lars Machi sõnul on kolm aastat kestnud arendustöö tu­lemusena saavutatud midagi erilist. Kui katsetused Pakri poolsaarel valitseva­tes Eesti parimates tuuleoludes lõpuni jõuavad, on Eesti oma innovaatiline väiketuulik lõplikult valmis.

Testimise juures on nõu ja jõuga abiks olnud Eesti ehk suurima kogemusepagasiga taastuvenergia väikelahenduste pakkuja Rein Pinn ja Energogen OÜ. Tuuleturbiini my!Wind teokssaamisse on investeerinud ka Eesti Arengufond ja Sibo Invest OÜ. Juba lähitulevikus loodame toimetada klientidele esime­se partii viiekilovatiseid tuuleturbiine my!Wind. Praegu võib ettevõte arenda­mise ja testimise lõppetapis kinnitada, et eesmärk toota majanduslikku tasu­vust võimaldava hinnaga tuuleturbiin, on täitunud. Lõpphind kliendile sõltub soovitud elektrilisest lahendusest (võr­guühendus, kütteseade, akude laadimi­ne vms) ja tuuliku püstitamiskohast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes