• Eesti
  • English

E-Profiil asub Sõnajalgade Eleonile tuulikuid tootma

Eesti uudised, Tehnoloogiaarendus, Tuuleenergia - Tuul June 18, 2015

BNS, 18.06.2015

AS E-Profiil ja Sõnajalgadele kuuluv AS Eleon sõlmisid neljapäeval lepingu tuulikute generaatorite komponentide tootmiseks E-Profiili tehases; kümne tuuliku kogumaksumus on 60 miljonit eurot, vahendab Äripäev.

E-Profiil hakkab Eleonile tootma 122-meetri kõrguseid tuulikukomponente. Lepingu esimene etapp näeb ette komponentide tootmist kümneleelektrituulikule. Kümne tuuliku kogueelarve on 60 miljonit eurot.

“Meie eesmärk on tuua võimalikult suur osa Eleoni multi-megavatt tuulikute tootmisest Eestisse. Tahame muuta kujunenud arvamuse, mille järgitaastuvenergia tootmine algab imporditud tuuliku püstitamisest – tegelikult tuleb vaadata tootmisahelat tervikuna, sest nii saab Eesti laiemat kasutaastuvenergiast,” ütles Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg lehele.

E-Profiili juhatuse esimehe Toomas Jõgi sõnul on traditsiooniliselt E-Profiili põhiturg olnud energeetikaseadmete eksportturg ning nüüd on ettevõttel võimalus lisaks õli- ja gaasitööstusele pakkuda seadmeid ka tuuleenergeetika sektorile. “Eleon on välja arendanud tehnoloogia, mis edestab oma efektiivsusnäitajatega maailma suuri tuulikutootjaid. Nägime võimalust kahel Eesti ettevõttel seljad kokku panna ja teineteise edule kaasa aidata,” rääkis Jõgi.

Eleoni esimene tuulik on töötanud 2013. aasta lõpust ja läbinud katsetused elektrivõrgus. Praegu on käimas seeriatootmise ettevalmistamine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes