• Eesti

USA ja Hiina ratifitseerisid G20 kohtumise eel Pariisi kliimaleppe

Maailma uudised - eteap September 3, 2016

ERR, 03.09.2016

USA ja Hiina kinnitasid laupäeval ametlikult Pariisi kliimaleppe, andes vastavad dokumendid üle ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile. Seega on kliimaleppe täitmine mõlemale riigile kohustuslikuks muutunud.

“Me peame kliimamuutusele lähenema innovatiivselt,” sõnas Hiina president Xi Jingping pärast oma USA ametivenna Barack Obama saabumist Hangzhousse G20 tippkohtumisele.

Detsembris sõlmitud leppe allkirjastas aprillis 175 riiki. Enne Hiina teadaannet oli leppe ratifitseerinud 23 riiki, kelle arvele langeb organisatsiooni Maailma Ressursside Instituut andmeil vaid üks protsent süsinikuemissioonidest.

Pariisi kliimalepe eesmärgiks on piirata globaalne soojenemine sel sajandil “tublisti” alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes.

Lepe kutsub riike seadma endale süsinikdioksiidi emissioonide piiramise eesmärke ning neid iga viie aasta tagant uuendama.

Lepe jõustub, kui selle ratifitseerivad vähemalt 55 riiki, mille arvele langeb 55 protsenti maailma süsinikusaastest. Seetõttu on igati loogiline, et kaks suurt saastajat tähtsa sammu üheskoos astusid, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Me tõotame töötada üheskoos Pariisi kliimaleppe elluviimiseks ja tulla lagedale sama tegevuskavaga taastuvenergeetika ja kestliku ettevõtluse arendamiseks,” ütles Xi Jinping.

“Pole puudust küünikuist, kes mõtlevad, et seda lepet ei täideta iialgi. Kuid nad vaatavad mööda kahest suurest asjast – rahast, mis me oleme paigutanud, saavutamaks märkimisväärset innovatsiooni ja puhast energeetikat ning tugevasse, põhimõttekindlasse diplomaatiasse sel teemal nende aastate jooksul, mil me võime näha Pariisi leppe täitmist. USA ja Hiina on selles pingutuses kesksel kohal,” sõnas Obama.

Hiina ja USA annavad kahe peale kokku 38 protsenti maailma süsinikuemissioonidest.

Kõige rohkem kasvuhoonegaase maailmas paisatakse õhku just Hiinas. Peale riigi suuruse on siin põhjus ka selles, et maailma suurima tarbekaupade tootja tehaseid hoiab endiselt käigus peamiselt kivisöeküttega elektrijaamadest tulev elektrivool.

USA on kasvuhoonegaaside õhkupaiskamiselt maailmas teisel kohal, tema arvele langeb 18 protsenti kõigist maailmas õhkupaisatavaist kasvuhoonegaasidest.

Keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace kliimapoliitikanõunik Li Shuo ütles laupäeval, et USA ja Hiina ühine tegevus kokkuleppe elluviimisel “on tähtis samm edasi”.

Kui lepe lõpuks jõustub, “on meil tõeliselt globaalne kliimalepe, mis on siduv kahele maailma suurimale saastajale”, lausus Li.

President Obama administratsiooni teatel on Pariisi lepet ratifitseerimas ka kolmas suur saastaja, India.

Hiina võõrustab 4.-5. septembrini Hangzhous G20 tippkohtumist.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes