• Eesti
  • English

RMK teeb Tootsi enampakkumise osas otsuse esmaspäeval

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap October 12, 2017

BNS, 12.10.2017

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) nõukogu neljapäevasel koosolekul otsustati, et Tootsi Suursoo maa-ala enampakkumise korraldamise asjus tehakse otsus esmaspäeval.

“Esmaspäevaks formuleeritakse [Tootsi tuulepargi] otsus, see on väga täpselt vaja sõnastada, et mitte tekitada asjatut ažiotaaži selle ümber,” ütles RMK nõukogu esimees Andres Talijärv BNS-ile.

RMK, mis peaks korraldama tuulepargi rajamiseks sobiva Tootsi Suursoo maa-ala enampakkumist, pole seni saanud müügiprotsessiga edasi liikuda, sest Euroopa Komisjon pole teinud võimaliku riigiabi otsust seoses rajatava tuulepargi toetuste maksmisega, ütles Talijärv augustis.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Taastuvenergia on Tootsi maa-alal läbi viinud ehitustööde ettevalmistustööd. Kuivõrd praegu Eestis kehtiva taastuvenergia toetusskeemi alusel on võimalik toetust saada nendele tuuleparkidele, mille ehitamist on alustatud 2016. aastal ja mis alustavad tootmist 2020. aastal, siis võiks Enefit olla ainus, mis praeguse skeemi alusel Tootsi tuulepargis võiks toetust saada, on öelnud Eesti Energia kommunikatsiooniesindaja Kaarel Kuusk.

Talijärve sõnul aga ei pruugi Eesti Energia tööd olla piisavad selleks, et praegu kehtiva taastuvenergia toetuse skeemi alla kvalifitseeruda. “Me peame ka Euroopa Liidu reeglitega arvestama. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on läbirääkimisi pidamas, et saada selgusele, millised on Eesti Energia perspektiivid ja mis selle maaga tulevikus üldse saada võib,” märkis Talijärv.

Kui Eesti Energial ei peaks olema võimalik Tootsi Suursohu plaanitava tuulepargi pealt praegu kehtiva seaduse alusel taastuvenergia toetust saada, siis on omaette küsimus, kuidas selle erastamisega edasi minna ja kas peaks enne uue taastuvenergia toetuse kehtestama, lisas Talijärv.

Kui enampakkumine korraldada, siis RMK soov on, et seda oleks võimalikult vähe võimalik vaidlustada, märkis Talijärv. Tema sõnul on maa-ala osas huvilisi rohkelt, lisaks Eestile ka näiteks Lätist.

Eesti Energia kavatseb kindlasti enampakkumisel osaleda, kui see viimaks korraldatakse, ütles Kuusk. Ettevõte loodab, et see korraldatakse lähiajal, lisas ta.

Tootsi Suursoo tuulepargi rajamine on Eesti Energia tütarfirma Enefit Taastuvenergia börsile viimise eeltegevustes märgatav osa ja kui ettevõte seda mingil tingimustel teha ei saa, on Kuuse sõnul Eesti Energial alternatiivsed investeerimisplaanid. Mis need täpsemalt on ja mis mahus teatab Eesti Energia siis, kui selleks on aeg, lisas Kuusk.

Valitsus tunnistas aprilli lõpus kehtetuks korralduse, millega oli eraldanud Eesti Energia AS-ile Tootsi tuulepargi rajamiseks maa ja otsustas panna maa avalikule enampakkumisele.

Vastavalt koalitsioonileppele on plaanis AS Enefit Taastuvenergia, mis hõlmab endas nii tuule-, hüdro- kui ka muust taastuvenergiast elektritootmist, 49 protsendi aktsiate börsile viimine.

Eesti Energia asustas Enefit Taastuvenergia mullu suvel ning koondas sinna taastuvenergia üksused nagu Iru elektrijaam, Aulepa, Paldiski, Virtsu ja Narva tuhavälja tuulepark, Paide Pogi ning Valka koostootmisjaamad ning hüdrojaamad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes