• Eesti

Ministrid jõudsid ühisele seisukohale EL-i energiaühenduse juhtimises

Maailma uudised - eteap December 19, 2017

BNS, 19.12.2017

Euroopa Liidu ministrid jõudsid esmaspäeva hilisõhtul kokkuleppele, mis käsitleb energiaühenduse juhtimise süsteemi, integreerides riikide kliima- ja energeetikavaldkonna planeerimise, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakond.

“Arutelu nõukogus on näidanud kõigi liikmesriikide otsustavust luua võimekas energiaühendus. Tänane kokkulepe on selle liidu nurgakivi, mis annab üldise suuna tugevate eeskirjade ja piisava paindlikkusega,” ütles majandus- ja taristuminister Kadri Simson. “Energia- ja kliimaeesmärgid on ühe ja sama mündi kaks külge ning on tähtis vaadata neid koos.”

Energiaühenduse juhtimise määrus aitab tagada ELi 2030. aasta kliima- ja energiaeesmärkide saavutamise, eelkõige taastuvate energiaallikate, energiatõhususe ja kasvuhoonegaaside heitkogustele. Uued eeskirjad tagavad ka pikaajalise poliitika sidususe ja stabiilsuse energeetikasektoris, pakuvad investoritele kindlust ja suurendavad liikmesriikide vahelist koostööd.

Riikide kliima- ja energiakavad kirjeldavad riikide eesmärke ja tegevusi majanduse süsinikumahukuse vähendamisel, energiatõhususes, energiaturu hea toimimise tagamiseks ja energiajulgeoleku kindlustamiseks, sealhulgas kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamise sihte. Need kavad hõlmavad perioodi 2021-2030 ja neid uuendatakse iga 10 aasta tagant.

Paraneb liikmesriikide ja Euroopa Komisjoni vaheline koostöö, kus liikmesriigid esitavad jooksvalt oma plaane ning komisjon saab neile jooksvalt reageerida. Samuti peavad riigid teavitama enda kliima- ja energiakavadest teisi huvitatud riike.

Liikmesriigid peavad 2020. aasta siduvat taastuvenergia eesmärki täitma ka pärast 2020. aastat. Kui liikmesriik langeks alla oma 2020. aasta taseme, oleks ta kohustatud võtma ühe aasta jooksul lisameetmeid selle puudujäägi kõrvaldamiseks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes