• Eesti
  • English

Paldiskisse pumpjaama ehitamine seisab menetlusprotsessi taga

Eesti uudised, Tehnoloogiaarendus - eteap February 20, 2018

BNS, 20.02.2018

Energiasalv Pakri OÜ plaanib rajada Paldiskisse 350 miljoni euro eest pump-hüdroakumulatsioonijaama, kuid projekt ootab endiselt menetlusprotsessi taga.

“Läbimurdvaid arenguid praegu ei ole, aga vaikselt susiseb ja ootame valla ja tehnilise järelevalve amet (TJA) menetluste järgi,” ütles Energiasalv Pakri OÜ juhatuse liige Peep Siitam “Oleme suure töö ära teinud ja eksperdid on oma materjalid esitanud,” lisas ta.

Selleks, et hüdroakumulatsioonijaama projekt saaks teoks, peab Energiasalv saama detailplaneeringu loa maismaal ehitamiseks, vee erikasutusloa vee erikasutuseks ning hoonestusloa merre ehitamiseks. Antud menetlusele järgneb ehitusluba.

Energiasalv Pakri OÜ on esitanud taotluse TJA-le hoonestusloa samiseks ja Paldiski linnale detailplaneeringu taotluse maismaa osale. Seda, millal paralleelselt käivad menetlusprotsessid võiksid lõppeda, ei osanud Siitam praegu öelda.

Möödunud aasta juulikuus kinnitas TJA pump-hüdroakumulatsioonijaama keskkonnamõju hindamise programmi (KMH). Peep Siitam ütles toona, et TJA otsus Paldiski kava kinnitada on vaid väike samm ehitusele lähemale. “See otsus on üks pisike nüanss ühes pikas reas ehitusloa saamisel,” märkis ta.

Jaama eesmärk on elektri tootmise ja tarbimise optimeerimine pumbates merest vett maaalustesse šahtidesse või vastupidi. Alates 2010. aastast plaanis Energiasalv OÜ rajada pumpelektrijaama Muugale, 2016. aastal otsustati algatada detailplaneering Paldiskis.

“Meile tundub, et Paldiski linn on oma majanduskeskkonna ja tööstuse arendamisest kordades rohkem huvitatud kui Jõelähtme vald, lisaks on Paldiski üks väheseid geoloogiliselt sobivaid kohti pump-hüdroakumulatsioonijaama rajamiseks, mistõttu keskendumegi nüüd detailplaneeringu koostamisele seal,” ütles Siitam toona.

Pump-hüdroakumulatsioonijaama projekt jaguneb kahte etappi. Esimene on lubade taotlemine, mida on siiamaani rahastanud Eesti ja Norra investorid. Teine etapp on pumpjaama ehitamine ja selleks kaasab ettevõte strateegilise investori.

Energisalv on varem öelnud, et jaama ehitamisega planeeritakse kümme maapealset ehitist, sealhulgas 80 meetri kõrgune maa-alust šahti teenindav tõstetorn.

Maa-alused mahutid on plaanitud sellise suurusega, et jaam saaks töötada järjest 12 tundi. Kui mahutid on täis, tuleb neisse lastud vesi tagasi maapinnale pumbata.

Jaam töötaks elektrisüsteemi tasakaalustajana ja tuuleparkide töö reguleerijana.

Energiasalv Pakri OÜ kuulub Energiasalv Valdus OÜ-le, mille omanikud on Peep Siitam, investeerimisfirma Marble Invest OÜ ja Alexela Varahalduse AS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes