• Eesti
  • English

Sõnajalg: Nelja Energia ost on riigipoolne turu monopoliseerimine

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap May 29, 2018

BNS, 29.05.2018

Eleon AS-i  juhatuse liikme Andres Sõnajala sõnul on Nelja Energia ost Eesti Energia poolt riigipoolne turu monopoliseerimine ning Eleoni hinnangul ei tohiks konkurentsiamet koondumist heaks kiita.

“Seda ostutehingut tuleb vaadata kui pikaaegsemat turu monopoliseerimise protsessi, mitte üksiktegevust,” ütles Sõnajalg BNS-ile.

Sõnajala sõnul on viimaste aastate jooksul tuuletehnoloogia turgu riiklike hoobadega lämmatatud, et eraettevõtjad välja süüa. “Kehtestatud on karmid kõrguspiirangud tuulikutele välja arvatud Eesti Energia arendustele, takistama on asutud Aidu tuulepargi ehitust ja juba pikemat aega on proovitud sokutada Eesti suurimat Tootsi tuulepargi maa-ala Eesti Energiale,” ütles Sõnajalg.

“Oleme otsustanud, et võitleme lõpuni nii Tootsi kui Aidu tuulepargi eest, et kasvada suuruselt teiseks tuuleenergia tootjaks Eestis. Eleoni eesmärk ei ole mitte lihtsalt välismaiste tuulikutega tuuleparke hoonestada, vaid rajada sinna Eesti tehnoloogial põhinevad tuulikud, et saada referentse ekspordiks ja juurutada juba alustatud kõrge lisandväärtusega tuulikute tootmine Eesti üheks edulooks ja uueks majandusveduriks,” märkis ta.

Konkurentsiamet peab Sõnajala sõnul koondumisele hinnangu andmisel lähtuma vajadusest säilitada ja arendada konkurentsi. “Konkurentsiamet keelab koondumise, kui see oluliselt kahjustab konkurentsi kaubaturul, eelkõige turgu valitseva seisundi tekkimise või tugevnemise kaudu. Arvestades, et tehing tugevdab märkimisväärselt Eesti Energia turgu valitsevat seisundit, siis loodame, et konkurentsiamet kavandatavat koondumist heaks ei kiida,” märkis ta.

Eesti Energia teatas teisipäeval, et ettevõtte tütarfirma Enefit Green AS ostab 289 miljoni euroga 100-protsendilise osaluse Nelja Energias, lisaks võtab Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes