• Eesti

Energiaturul kogub jõudu suvaõigus

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 8, 2018

Äripäev, 08.06.2018
Riigikogus kolmapäeval vastu võetud elektrituruseaduse muudatused on õpikunäide halvast seadusloomest ning annab riigile kuuluvale Eesti Energiale põhjendamatud eelised teiste turuosaliste ees.
Taastuvenergiatoetuste skeemi muudatusi on elektrituruseadusesse üritatud sisse viia juba seitse aastat, aga senini tulutult, sest iga kavandatud skeem oleks loonud uut ebaõiglust.
Selle aasta aprillist on aga riigikogus toimunud tõeline spurt, kus varasema eelnõu (290 SE) regulatsioon koos mitme sisulise ja olulise muudatusega poogiti hoopis teise eelnõu (576 SE) külge, et selle saaks kiiresti lõpuni menetleda, ning eelnõu lõppmenetlus on toimunud nii tormakalt, et pole olnud aega isegi eelnõuga seotud dokumente õigel ajal üles panna – 30. mail toimus kiirkorras eelnõu teine lugemine ja varakult oli juba 6. juuniks kavandatud ka lõpphääletus ning vastuvõtmine.
Riigikogu heakskiidu saanud seaduse tulemusena saab riigile kuuluv äriühing Elering sisuliselt blankovolituse otsustamaks, millist taastuvenergiaprojektipidada toetuse taotlemise tingimustele vastavaks. Eelnõust leiab ka õpikunäite sellest, milline ei tohi olla seaduse sõnastus – esitatakse loetelu sellest, mida ei loeta toetuse taotlemist võimaldavaks muuks kohustuseks, kuid puudub hädavajalik ja ammendav loetelu, mida selleks loetakse!
Just Eesti Energia taastuvenergiaprojektide eelistamine riigi poolt on kogunud piisavalt palju tõendeid, mis eri kohtuvaidlustes on ka esitatud. Lihtne tõdemus on, et ka Elering AS,kuuludes riigile, aitab ellu viia valitsuse suuremaid plaane, millesse kuulub ka Enefit Greeni võimalikult kallilt börsile viimine.
Valmistutakse kaotuseks
Eleringile suvaõiguse andmine ei ole taastuvenergeetikas esmakordne nähtus. Mõni aasta tagasi anti samalaadne õigus kaitseministeeriumile, kes on suvaõigusele tuginedes keelanud sisuliselt kõigi tuuleparkide arendamise, viidates Vene ohule ja salastatud dokumentidele, mida isegi kohtule ei näidata.
Kavandatud elektrituruseaduse muudatuste puhul jääb
tunne, et igaks juhuks luuakse küresti varuvõimalusi uute tuuleparkide rajamise keelamiseks – tänaseks on ju need olemasolevad tootjad, kel tõepoolest tuulepargi projektid 2016. aasta lõpu seisuga rajamisel olid, kõik seotud kohtuvaidlustega kaitseministeeriumi omavoli vastu. Pole aga sugugi kindel, et ministeerium need vaidlused võidab ning tekib oht, et äkki sunnikud hakkavadki kunagi ehitama…
Oleme jõudnud olukorda, kus taastuvenergiatootjad on otsinud abi kõigilt Eesti võimudelt, kuid tuge pole tulnud ei seadusandlikult, täidesaatvalt ega senini ka kohtuvõimult.

Lootuses, et Euroopa Liidu aluseks olev õigusriigi (ruie of law) põhimõte Eestis on veel midagi enamat kui põhiseaduslik sõnakõlks, oleme pöördunud Euroopa Komisjoni poole – ehk pole kokkumäng sinna veel ulatunud.

RAIGO SÕLG, jurist, ASi Raisner nõukogu liige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes