• Eesti

Külmik müriseb tuulikust rohkem?

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 1, 2018

Meie Maa, 01.06.2018

OÜ Adepte esindaja Raigo Sõlg tahab Saaremaa vallavalitsuselt teada, kas sealsed ametnikud üldse teavad, mida tähendavad detsibellid, sest isegi külmkapp teeb rohkem müra kui Varese sadama kinnistule planeeritav tuulegeneraator.

Saaremaa vallavalitsus on seisukohal, et Varese sadama detailplaneering ei vasta maakonna planeeringule 2030+. Riigihalduse ministri käskkirjaga kehtestatud Saare maakonnaplaneeringu soovitust järgides peaks Varese sadama detailplaneeringuga kavandatav tuulegeneraator asuma elamutest 1000 m kaugusel, kuid lähim elamu asub tuulikust 300 m kaugusel.

Sõlg palub vallavalitsusel selgitada, millistele teaduslikele uuringutele tugineb otsus mitte lubada isegi üksikut tuulikut rajada lähemale kui 1000 m lähimatest elamiseks kasutatavatest hoonetest, kui ekspertiisis on põhjalikult selgitatud, et sellega ei ületata sotsiaalministri määruses sätestatud norme.

Tuuleenergeetika teemaplaneeringu seletuskirjas on välja toodud, et ainukeseks kaudselt elektrituuliku ja elamu vahelist vahemaad kvantitatiivselt määratlevaks õigusaktiks on nn müramäärus (sotsiaalministri määrus “Müra normtasemed elu- ja puhkealal, elamutes ning ühiskasutusega hoonetes ja mürataseme mõõtmise meetodid”), mille järgi peab öösel müratase olema madalam kui 40 detsibelli.

OÜ Adepte esindaja Raigo Sõlg palub oma selgitustaotluses Saaremaa vallavalitsusel selgitada, kas sealsed ametnikud on üldse kursis, misasjad on detsibellid ja kuidas need meid meie igapäevases elus saadavad. Sõlg toob võrdluseks Euronicsis müüdava A+ energiaklassi külmkapi mürataseme, mis on 42 detsibelli, sealhulgas öösel.

“Tuuliku puhul püüate pilli lõhki ajada 40 dB peal öisel ajal, arvestamata, et tuulik töötab sellisel võimsusel vaid juhul, kui kohiseb kogu mets, Saaremaal ranna ääres elades ka meri ning lisaks kõigele töötab köögis isegi A+ energiaklassiga külmkapp,” leidis Sõlg.

“Kuidas on üldse võimalik, et üks tuulegeneraator sellisel mürafoonil mingitki mõju avaldab?” tahab ta vallavalitsuselt teada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes