• Eesti

Sutter: suurtehingule aitas kaasa ka korralik ostu-müügilepingu projekt

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 6, 2018

ERR, 06.06.2018

Eesti Energia juht Hando Sutter ütles, et Nelja Energia enampakkumise puhul oli lisaks hinnale ka oluline argument müüjale pakutud kindlustunne.

Nelja Energias 77-protsendilist osalust omanud Norra firma Vardar juht Thorleif Leifsen ütles tehingu allkirjastamise päeval ERR-ile, et huvilisi Nelja Energia ostuks oli mitmeid, kuid Eesti Energia pakkumine oli neile sobivaim.

“See oli kombinatsioon erinevatest tingimustest, mis sisaldasid nii hinda kui ka teisi teemasid. Meie seisukohast oli see parim tehing,” kommenteeris ta.

Mõni päev hiljem teatas Vardarit nõustanud Agusta & Co ja Superia Corporeta Finance, et Eesti Energia pakkumine ei olnud kõrgeim.

ERR.ee veebisaade “Otse uudistemajast” küsis Hando Sutteri käest, mis olid need teised tegurid, mis tehingu puhul määravaks said.

Sutter selgitas, et nii suurte otsuste tegemisel ei üritnud Eesti Energia aimata, kes tuleb konkureerima või kui palju konkurendid pakuvad.

“See on selgeltnägijate valdkond. See, kuidas meie tehinguks valmistusime, oli põhjalik analüüs. See oli finantsanalüüs, tehniline analüüs, juriidiline analüüs, millega tegelesid parimad jõud meie enda majast ning partnerid,” sõnas ta.

Sutteri sõnul tegi meeskond mitme kuu jooksul tööd, et hinnata ära, mida Nelja Energia vara võiks Enefit Greeni ja tema strateegia vaatest väärt olla.

“Jõudsime selle tulemuseni täiesti sõltumatult. Kuna palju eeltööd on tehtud, siis ma julgen väita, et see hind on meie vaatest õiglane. Me suudame selle hinna tagasi teenida ja teenida ka omanikutulu,” kinnitas Sutter.

Kuid mis olid ikkagi need teised tingimused, millele Vardari juht viitas?

Sutter selgitas, et pakkumisega paralleelselt valmistati ette aktsiate ostu-müügilepingu projekt. Lepinguprojekt peab olema kindlas kõneviisis, mis on oluline nii müüjale kui ka ostjale.

“Kui keegi ütleb, et ma maksaksin hästi palju raha, kui oleks see, teine ja kolmas, siis ostjat see ei rahulda. Meie tiim tegi palju ostumüügilepingu ettevalmistamisel eeltööd ning oleksid said kindlasse kõneviisi,” ütles Sutter.

Eesti Energia teatas mai lõpus, et omandab 100 protsenti AS-ist Nelja Energia, makstes osaluse eest 289 miljonit ja võttes üle laene summas 204 miljonit, mis teeb tehingu mahuks ligi pool miljardit eurot.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes