• Eesti

Puhta vee teemapark saab elektri päikesest ja tuulest

Eesti uudised, Tuuleenergia, Väiketuulikud - Tuul June 17, 2014

Virumaa Teataja, 17.06.2014

Lääne-Virumaa ja Järvamaa piiril paiknev puhta vee teemapark saab elektrienergia taastuvenergia lahendustest: päikesest ja tuulest. Kui energiast puudus tuleb, toodab seda bensiinigeneraator.

Kohalik elektrivõrk varustab elektriga puhta vee teemapargi õppekeskust, õpperadade infopunkte, puurkaeve, valvekaameraid, kolme metsaonni ja meelteaeda. Tulevikus saavad sealt energiat looduskaamerad ja rajatavad hooned.

Elektrivõrgu ehitamiseks paigaldati üle 3,5 kilomeetri maakaableid. Paigaldatud päikesepaneelid ja väiketuulik on võimelised tootma aastas ligikaudu 7000 kWh elektrienergiat lokaalsesse elektrivõrku.

Puhta vee teemapargi rajamise eestvedaja Priit Adler rääkis, et autonoomse elektrienergiasüsteemi, mis ei ole ühendatud üleriigilise elektrivõrguga, testmine võttis aega kaheksa kuud ning testperiood oli raske nii tarbijale kui ehitajale-paigaldajale. Praegu töötab süsteem aga laitmatult.

Kuna puhta vee teemapargi elektrilahendus on muust elektrisüsteemist sõltumatu, saab tarbida ainult seda energiat, mida kohapeal toodetakse.

Mais, kui uut elektrisüsteemi huvilistele tutvustati, oli just tuulevaikne päev – see tähendab, et tuulik ei töötanud ega tootnud. Taastuvenergia puhul tulebki arvestada sellega, et tuul ei puhu ja päike ei paista pidevalt.

Tuulik ise asub keskusehoonest umbes 350 meetri kaugusel. Tuule­energiat on võimalik toota lagedas paigas, kuhu saab panna lähedal asuvatest hoonetest ja puudest kõrgema masti. Aga hoonetest eemal asub tuulik ka seepärast, et selle tekitatav müra ei segaks.

Taastuvenergia lahenduse paigaldanud OÜ Bakeri juht Anti Tiik selgitas, et päikesest ja tuulest toodetav energia läheb otse tarbimisse, selle, mis aga üle jääb, salvestab süsteem akudesse. “Eesmärk on akusid võimalikult vähe koormata laadimistsüklitega ja hoida neid piisavalt laetuna kogu aeg. Süsteemi juhitakse läbi interneti,” rääkis Anti Tiik. Akud mahutavad 44 kilovatt-tundi energiat. Kui aga akudesse salvestatud energia ei kata tarbimisvajadust, hakkab tööle bensiinigeneraator, mis energiat juurde toodab.

Priit Adleri sõnul suudetaks praegu suveperioodil toota elektrienergiat rohkem, kui seda tarbitakse. Samas kasutatakse ainult LED-lampe ja teisi säästlikke lahendusi ning näiteks pimedal ajal, novembris-detsembris, mil päikesest toodetav energia on minimaalne, jälgitakse tarbimist hoolega.

Anti Tiik selgitas veel, et taastuv­energial põhinevad off-grid-lahendused ehk need, kus elektrivõrku ei ole ja liinide vedamine maksaks üle 20 000 euro, tasuvad ennast ära kohe, kui esimest korda lülitit vajutada, elektrivõrguga liitumine tuleks lihtsalt kallim.

“Taastuvenergia tehnoloogia võimaldab toota elektrit ja arendada ettevõtlust ka neis piirkondades, kuhu riikliku elektrivõrgu ehitamist ei peeta vajalikuks või maksab see rohkem, kui kulub sõltumatu elektrivõrgu arendamisele. Hea on tõdeda, et on Euroopa Liidu toetusmeetmeid, mis selliseid vajalikke ja investeeringumahukaid ettevõtmisi toetavad,” kommenteeris puhta vee teemapargi autonoomset energialahendust Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen.

Taastuvenergia lahenduse rajamist puhta vee teemaparki toetas PRIA.

Puhta vee teemapark on teaduspark, kus keskendutakse puhta vee temaatikale. Seal saab vastuse küsimustele, kuidas tekib puhas põhjavesi – joogivesi, kuidas sõltub elu puhtast veest ja millest sõltub vee kvaliteet, ning osaleda loodusõpperetkedel.

Teemapargi keskus asub Tamsalu vallas Järsi külas, kuid tegevuskohad paiknevad kümne kilomeetri raadiuses, ulatudes veel Väike-Maarja ja Järva-Jaani valda.

Töötoas valmistati päikesepaneele

Hiljuti korraldati puhta vee teemapargi äsja avatud õppeklassis esimene töötuba, kus õpetati Väike-Maarja gümnaasiumi noori valmistama päikesepaneele.

Koolinoored ehitasid MTÜ Eco-Nomicsi juhendajate abiga päikesepaneelid algusest lõpuni, kasutades fotoelemente, tinaribasid, silikooni, jootetina ja -vedelikku, markereid ning juhtmeid elektri tootmiseks päikesevalgusest.

“Kui keegi, kellel ei ole elektriku kutsepabereid ja/või haridust, ehitab ise endale off-grid päikesepaneelid, tundub see ebareaalne, kuid on siiski täiesti võimalik. Eestis suudetakse juba mitu aastat päikesepaneele ise ehitada,” selgitas MTÜ Eco-Nomicsi juhatuse liige Jim Self.

Puhta vee teemapargi õppeprogrammi käigus tutvustati koolinoortele veel lokaalse päikese- ja tuuleenergia kui taastuvenergia väikelahendusi, põletati katseks fossiilset kütust, anti algteadmisi energiatootmisest, lisaks korraldati arendav energiamäng. Ettevõtmine sai teoks energeetikatudengite projekti “Energia ja noored” raames. Üritust aitas läbi viia ka Eesti Taastuv­energia Koda.

MTÜ Ökokratt esindaja Priit Adleri sõnul on päikesepaneelide val­mistamise koolitusi kavas teha hiljemgi. (VT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes