• Eesti

Suurem, julgem ja kõikehõlmavam taastuvenergia

Eesti uudised, Tuuleenergia - Tuul February 25, 2015

Äripäev, 25.02.2015

Taastuvenergia katab iga aastaga üha suurema osa meie energiavajadusest, kuid uutele saavutustele on veel ruumi. Mullu tuli uudis, et poole Saksamaa nädalavahetuse elektritarbimisest katab nüüd taastuvenergiast saadu. See on hea näitaja, ent üldiselt kasutatakse taastuvenergiat tavapärase elektrisüsteemi toeks. Samas juhtudel, kui riikliku süsteemiga liitumine pole võimalik, töötab 100% taastuvenergia väga hästi. Näiteks väikesaartel.

Väikesele Hispaania saarele El Hierrole jõudmiseks peab kulutama palju fossiilset kütust, ent saar ise on 100% taastuvenergial majandav. Saare asukoha ning seda ümbritseva vulkaanilise merepõhja tõttu oli selle lülitamine Hispaania vooluvõrku võimatu, nii toideti saart pikka aega diiselkütusega – kõigi elanike energiaga varustamiseks kulus 6600 tonni kütust aastas. Alternatiivid leiti tuule- ja veejõul töötavatest elektrijaamadest.

Mullu avatud Gorona del Viento elektrijaam läks maksma 96,5 miljonit eurot ning ühendab vee ja tuulejõudu. Viiest suurest tuulegeneraatorist ning kahest järvest koosnev jaam kasutab tuulistel päevadel tuuleenergiat, millega ka vett kõrgemal asuvasse järve pumbatakse. Tuulepuudusel avatakse kahte järve ühendavad lüüsid, mistõttu turbiinidest läbi voolav vesi omakorda elektrit toota saab. Huvitav on kahe süsteemi kombineerimine ja sensoritega varustatus – niipea, kui tuul vaibub, lülitatakse sisse hüdrojõud ning elektrit kasutavad elanikud ei tunneta seda viiesekundilist pausi isegi mitte tulede vilkumisena.

El Hierro on esimene koht, kus neid kahte viisi kombineeritakse. Elektrijaama insenerimeeskonna juht Juan Manuel Quintero selgitab, et nii tuulegeneraatorid kui ka veeturbiinid telliti kataloogist. “Me ei hakanud jalgratast leiutama,” sõnas ta. “Konks seisnes kahe süsteemi omavahel ühendamises.”

Senimaani on El Hierro olnud tuntud saarena, kust inimesed üritavad meeleheitlikult lahkuda. Nüüd loodetakse, et taastuvenergial tegutsemine muudab saare atraktiivsemaks nii selle elanike kui ka turistide seas ning toob majandusse uut hoogu. Kuigi hetkel maksavad elanikud elektrienergia eest sama palju kui Hispaanias üldiselt, on nende tegutsemisviis jätkusuutlikum, kuna tuul neil saartel ei lõpe kunagi. Ka rohelised plaanid pole elektrijaama valmimisega lõppenud – aastaks 2020 plaanitakse kõik saare autod asendada elektriautodega.

Elektrit rohkem kui vaja. Kolmel Vaikse ookeani atollil paiknev 1500 elanikuga Tokelau kasutab 2012. aastast vaid päikeseenergiat. Enne muudatust said Tokelau elanikud kasutada elektrit vaid 16-18 tundi päevas ning selleks oli tarvis kolme diisli elektrijaama. Nüüd on neil kolm päikesepaneelide süsteemi. 4032 paneeli toodavad elektrit pea poole rohkem, kui inimesed on harjunud kasutama, mis tähendab, et Tokelau elanikud saavad omaelektritarbimist suurendada. Investeeritud 7 miljonit dollarit plaanitakse tasa teenida 9 aastaga.

Taastuvenergiale ümber lülitumine võimaldab saarerahvastel olla sõltumatu imporditavast kütusest, kasutada vabanenud raha kohaliku majanduse toetamiseks, varustada elanikke energiaga ning vähendada süsihappegaasi tootmist. Sellist lahendust vajavad saared on ka ideaalseks testgrupiks taastuvenergiaga tegelevatele tööstusettevõtetele – tuleb leida süsteem, mis rahuldab kõiki vajadusi.

Alternatiivsete energiatootmisvahendite poole aga ei vaadata ainult saartel. Californias alustas tegevust maailma suurim päikeseelektrijaam Topaz, mis suudab toota üle 500 megavati. Topaz koosneb üheksast miljonist päikesepaneelist, mis katavad üle 24 km2 suuruse ala. Ehitustöid alustati firma First Solar tellimusel kaks aastat tagasi. Saadava energiaga plaanitakse varustada 160 000 majapidamist. Samas on juba ehitusjärgus uus Solar Star elektrijaam, mis Topazelt suurima jaama tiitli ära napsab.

Ajal kui ameeriklased püüdlevad suurema poole, on Soome Tehnoloogiauurimiskeskus tegelenud päikesepaneelide väiksemaks muutmisega. Uue tehnoloogiaga saab päikesepaneele printida otse graafilistele objektidele. Rullrotatsioonil (R2R) põhineva tehnoloogiaga prinditud paneelid on vaid 0,2 mm paksused – selle sisse jäävad nii polümeerkatted kui ka elektroodid. Paneele saab kasutada sise- ja väliskeskkonnas ja need on need piisavalt võimsad, et kodumajapidamist elektriga varustada. Testidel leiti, et ühe ruutmeetri suurune päikesepaneel suutis toota 3,2 amprit voolu võimsusega 10,4 vatti. Hetkel üritatakse nende disainpaneelide efektiivsust veelgi suurendada.

Mis on mis

Tuuleturbiinpuu
Väga olulise esteetilise aspekti tõttu on hakatud tähelepanu pöörama ka tuulegeneraatorite välimusele.

Disainifirma NewWind R&D on jõudnud hääletu tuulegeneraatorini, mis sobib ka linnapilti. 11 meetrit kõrge 72 kunstliku lehega konstruktisoon meenutab puud, kusjuures selle lehed on need, mis elektrit toodavad. Igaüks neist on miniturbiin, mis ühendub ühtsesse süsteemi. NewWind ise selgitab, et kogu kaabeldus ja elektroonika jäävad lehtede sisse ning on muudetud ilmastikukindlaks. Lehed ei pea ilmtingimata olema kasutusel koos “puuga” – neid saab paigaldada ka rõdudele, aedadele ja teistesse kohtadesse.

Puuventilaatoriks kutsutav installatsioon kasutab ära kergemaid õhuvoolusid, millest suured generaatorid kasu ei lõika. Nii saab tuulegeneraatorite efektiivsust suureneda, kuna tootmine hakkab toimuma ka pealtnäha tuulevaikses keskkonnas. Lisaks saab kauni disainiga generaatoreid kasutada linnakujunduselementidena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes