• Eesti

Hollandi tuulikud lükkavad rongidele hoo sisse

Maailma uudised - eteap October 4, 2017

Eesti Päevaleht, 04.10.2017

2200 tuulegeneraatorist piisab kõigi kiirrongide töös hoidmiseks, kõik tuulikud pole veel püsti.

Tuule jõul rongide liigutamise idees pole tegelikult midagi uut. Näiteks Inglismaal katsetati rööbastel purjetega liikuvaid sõidukeid 1950. aastateni. Tehnoloogia on nüüdseks küll märksa kaugemale arenenud, aga tuul sobib raudruunasid tagant lükkama tänapäevalgi. Selle aasta algusest on Hollandis kasutatud elektriraudtee rongide liigutamiseks eranditult tuulikute elektrit. See on tuuleenergeetika sektorile kahtlemata suur mainekujunduslik võit. „100% taastuvat energiat” on saanud populaarseks hüüdlauseks, sest teadlased muretsevad kliima soojenemise pärast, süsinikuemissioon vajab vähendamist ja Euroopa riigid tahavad jätkusuutlikkuse vallas muule maailmale eeskujuks olla.

Sabassörkija

Kuid Hollandit tavaliselt eeskujuks ei tooda, sest riik on seni olnud taastuva energia allikate kasutuselevõtu poolest pigem üks EL-i sabassörkijaid. Ainult Malta ja Luksemburgi taastuvate energiaallikate osakaal on veel väiksem kui Hollandil, teatab Eurostat. Holland asub küll suurte jõgede suudmealal, meretuultele avatud madalal maal, kuid ometi on suurem osa riigis tarbitud taastuvat energiat tarnitud hoopis hüdroenergia tõotatud maalt Norrast.

Kodune taastuv energia kattis mullu Hollandi tarbimisest ainult 5,9%, sellestki tuli 63% biomassienergiast, teise-kolmanda koha pärast võistlesid tuule- ja päikeseenergia. Kuid lähimateks aastakümneteks on sealsel valitsusel siiski suured ambitsioonid. 2020. aastaks peaks 14% riigi elektrienergiat tulema taastuvatest allikatest, 2050. aastaks juba praktiliselt kogu energia.

Seetõttu sõlmis iga päev 1,2 miljonit inimest vedav Hollandi raudtee-ettevõte Nederlandse Spoorwegen (NS) kokkuleppe energeetikafirmaga Eneco, et varustada kogu riigi elektriraudteede võrk taastuva energiaga, mida toodetakse riigi arvukates tuulegeneraatorites. Leping jõustub täiel määral 2018. aasta algusest. Väidetavasti suudab üks tuulegeneraator tunnis toota sama palju energiat, kui vajab rong kiiruseni 200 km/h kiirendamiseks.

„Kõik jätkusuutlikkuse nimel,” on Eneco põhimõte, kuigi firma tuuleturbiinid maal ja meres toodavad kokku sama palju elektrienergiat, kui 2,4 miljoni elanikuga Amsterdami linnastu aastas kulutab. Hollandi raudtee tervikuna tarbib sama palju (1,2 miljardit kWh), aga ilmneb, et pool NS-i tarbitavast tuuleenergiast ostetakse siiski Belgiast ja isegi Soomest sisse, kuni kõiki uusi tuulikuid veel tööle pole saadud.

Hollandi raudteede kogupikkus on 3223 kilomeetrit. Sellest kolm neljandikku on elektrifitseeritud ja ülejäänu kasutab siiski traditsioonilisi kütuseid. Ühtlasi muudetakse kogu Hollandi elektriraudtee süsinikuneutraalseks. See on ka üks 33 parimast ideest, mis BBC arvates maailma muudavad. Me elame puhta energia revolutsiooni ajal, täiendab väljaanne futurism.com.

Enamik Hollandi energiat toodetakse kivisöeküttel, aga samal ajal kui muud riigid arutavad tuumareaktorite sulgemist, pannakse Hollandis juba kivisöejaamu kinni. Hollandis Borsseles paikneb tuumareaktor, mis katab riigi energiavajadusest 4%. Selle sulgemine on ette nähtud 2033. aastaks.

Maailma tuuleenergia nõukogu teatab, et mullu oli maailmas juba 341 320 tuulegeneraatorit, neist ligemale kolmandik Hiinas. Hiina tootis eelmisel aastal maailma tuuleenergiast 33,6%, USA 17,2%, Saksamaa 10,4%, India 5,8%, Hispaania 5,3% ja Suurbritannia 3,1%. Nii et Hollandi suurtest naabritest kaks on tõsiselt tuulegeneraatorite püstitamisse panustanud. Taani energiatarbimisest kaetakse tuulikutega koguni 37,6%, Hollandis, nagu juba märgitud, oluliselt vähem.

Taastuvatele energiaallikatele üleminek peaks aga efektiivsuse parandamisega vähendama ülemaailmset energiakulutust koguni 42,5%, teatati hiljuti USA-s avaldatud raportis.

100% taastuval energial

7,1 miljoni elanikuga Paraguay elektritoodangust tuleb 100% hüdroenergiast. Üle 90% hüdroenergia tasemel on 5,14 miljoni elanikuga Norra, viie miljoni elanikuga Costa Rica, 3,3 miljoni elanikuga Uruguay, 4,7 miljoni elanikuga Kanada Briti Columbia provints ja 1,1 miljoni elanikuga Uus-Meremaa Lõunasaar. Islandi energiavarustusest katab 72% hüdro- ja 28% geotermaalenergia. Tuuleenergia peaks 100% katma USA Kansase 1400 elanikuga Greensburgi linna ja Suurbritannia üle 21 000 elanikuga Orkney saarte tarbimise. Augustis teatas aga juba 5,4 miljoni elanikuga Šotimaa, et nende energiavajadusest katavad tuulikud koguni 106%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes