• Eesti

Vald tõmbas sadama planeeringule pidurit

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap April 28, 2018

Meie Maa, 28.04.2018

Vallavolikogu ehitus- ja keskkonnakomisjon leidis, et kuna Varese sadama detailplaneering ei arvesta kohalike elanike huvidega, ei tohiks seda sellisel kujul vastu võtta.

Ajakirjanduses palju kajastamist leidnud ja kohalikus kogukonnas suurt vastuseisu tekitanud Varese sadama detailplaneeringu algatas toonane Mustjala vallavolikogu. Detailplaneering käsitleb muu hulgas sadama territooriumile tuulegeneraatori paigaldamist.

Elamud liiga lähedal

Valla ehitus- ja planeeringuosakond planeeringuspetsialist Kätlin Kallase isikus jäi ehitus- ja keskkonnakomisjoni koosolekul seisukohale, et kuna detailplaneering ei vasta Mustjala valla külade üldplaneeringule ning ei arvesta kohalike elanike huvidega, ei tohiks seda sellisel kujul vastu võtta.

Koosoleku protokollist saab lugeda, et sõna said ka Pahapilli küla elanikud, kes tundsid muret, et planeeritav tuulegeneraator rajatakse elamutele liiga lähedale. Tuulegeneraatori ehitamine rikuks nende sõnul vaikse mereäärse elamupiirkonna.

Sadamas toimuva kaiehitusega on üks osa külateest raskeveokite poolt ära lõhutud. Elanikud ei ole vastu sadama kordategemisele, kui tuulegeneraatorit sinna ei planeerita, kuid peavad küsitavaks, kas nii suures mahus on see vajalik. Ehitus- ja keskkonnakomisjon toetas üheksa poolthäälega seisukohta, et Varese sadama detailplaneeringut tuleb menetleda ilma tuulegeneraatorita. Komisjon leidis ka, et vallavalitsusel tuleb teostada järelevalvet sadama ehitustegevuse, sealhulgas dokumentide kehtivuse ning vee-erikasutuslubade üle.

Varese sadama arendaja OÜ Adepte juhatuse liige ja Mustjala osavallakogu esimees Harry Raudvere, kellelt Meie Maa valla ehitus- ja keskkonnakomisjoni seisukoha kohta kommentaari küsis, ütles, et ei pea vajalikuks komisjoni seisukohta kommenteerida, kuna Eesti riigi asjaajamine ei saa ega tohi olla rajatud arvamustele ja oletustele.

Sulaselge vale

“Peame ükskord välja jõudma sellest, et otsuseid langetatakse selle põhjal, mida keegi arvab või mis kellelegi tundub, ja hakkama tööle faktipõhiselt,” lausus Raudvere, leides, et kui haldusorgan mingisuguse seisukoha kujundab, peab see tuginema argumentidele ja tõendatud faktidele.

“Meid ei huvita, mida keegi arvab, meie lähtume Eesti Vabariigis kehtivatest seadustest ja õigusruumist. Teame oma õigusi ja oskame alati ka enda eest seista,” märkis Raudvere.

Kommenteerides väidet, mis puudutab külatee lõhkumist sadama ehitamisega seotud raskeveokite poolt, leidis Raudvere, et tegemist on sulaselge valega. “Paratamatult lähevad kruusateed teede lagunemise ajal käest ära. Praeguseks on kõik teed üle käidud, hööveldatud ja täiesti korras,” kinnitas ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes