• Eesti

Eesti Päevalehe arhiivist. Nelja Energia kavandab Hiiumaale kahe miljardi eurost tuuleparki

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap May 30, 2018

Eesti Päevaleht, 30.05.2018

Eilse tehinguga saab Eesti Energia küll veidi alla 300 megavatise koguvõimsusega Nelja Energia tuulikuparkide omanikuks, kuid tulevikku arvestades võib see olla köömes. Nimelt arendab Nelja Energia Hiiumaa lähedale merre hiiglaslikku tuulikuparki, mille kogumaksumus on vähemalt kaks miljardit eurot. Hiidlaste vastuseisust hoolimata liigub projekt tasapisi edasi. Kas Eesti Energia jätkab selle plaaniga ja kust võtab riigifirma kaks miljardit eurot? Eile see küsimus selget vastust ei saanud. Loe Ann-Marii Nergi mullu veebruaris kirjutatud lugu.

Keskkonnaministeerium avalikustas kümneaastaste uuringute tulemusel valminud keskkonnamõju hindamise (KMH) aruande, mis lubab rajada Hiiumaa rannikust 12 kilomeetrit põhja poole 100–160 tuulikuga ja 700–1100 megavatise koguvõimsusega meretuulepargi. Arendajale Nelja Energialeläheb hiigeltuulepargi rajamine maksma vähemalt kaks miljardit eurot.

Keskkonnamõju hinnates ei leitud ühtegi olulist negatiivset mõju, mis leevendusmeetmete kasutamise korral keskkonda märkimisväärselt rikuks. See tähendab, et kui näiteks linnustikueksperdid nägid üht suuremat ohtu selles, et tuulepark taheti rajada osaliselt Apollo madalikule, mis on oluline aulide rändepeatuspaik, siis leevendusmeetmeks peetakse arendaja nõusolekut nihutada tuulikute asukohta Apollo madalast kagu poole sügavamasse vette. Siis jääb tuulepark loodava looduskaitseala kõrvale ega kattu sellega. Ka loobus arendaja Neupokojevi madalale tuulikuid planeerimast, sest see on rannikule lähemal kui 12 km. Küll aga planeeritakse osa tuulikuid Vinkovi madalale, mis rajatakse lindude heaolu arvel. Sügavamasse vette kui 30 meetrit tuulikuid ei paigaldata, sest see ei oleks tasuv.

Meretuulepargi arendaja, AS-i Nelja Energia tegevjuhi Martin Kruusi sõnul arvestatakse vähemalt kahe miljardi eurose investeeringuga, mis elavdab Eesti majandust ja suurendab SKT-d.

Nelja Energia äriplaan nii suure koguse taastuva energia tootmiseks on statistikakaubandus teiste Euroopa riikidega, kes ei suuda ettenähtud ajaks seda vajalikus koguses toota.

„Seega võiksid meil 2020. aastaks olla juba lepingud statistikakaubanduseks sõlmitud. Ühtegi müügitehingut tehtud ei ole, aga riike, kellele müüa, on mitmeid. Näiteks Prantsusmaal on taastuva energia puudujääk 2020. aastal prognoosi järgi 100 teravatt-tundi aastas. Eesti kogu elektritoodang on kokku alla 10 teravatt-tunni. Ka Holland ja Belgia jäävad jänni.”

„Meil on Hiiu vallaga sõlmitud ühiste kavatsuste protokoll, mis näeb ette võimaluse, et Hiiumaa elanikud ja ettevõtted saavad soodustingimustel aktsiaid omandada. Eriti just elanikud, kellele on ette nähtud aktsiad väga magusa, garanteeritud intressiga 15%. Piiriks on 17 miljonit eurot ja juhul kui toimub ülemärkimine, jagatakse see proportsionaalselt,” selgitas Kruus. Ühtlasi rõhutas ta, et praegu ei saa veel elanikele midagi lubada, sest kõigepealt tuleb protokollist jõuda vallaga lepinguni. Tehingute sõlmimine algab siis kui pargi ehituski.

Ehituse kestuseks prognoositakse kolm aastat ja seda hakatakse lugema ajast, kui kõik load on käes ja rahastamine paigas. „Kõige pikema aja ehitusest võtab tõenäoliselt elektriliinide väljaehitamine,” eeldas Kruus.

– ÄÄREJUTT –

Tuulepargi vastane käib kohut edasi

Planeeritava tuulepargi vastased on koondunud MTÜ-sse Hiiu Tuul ja palganud end esindama endise õiguskantsleri Indrek Tederi advokaadibüroo. Eelmise aasta lõpus ei rahuldanud Tallinna halduskohus MTÜ kaebust ega tühistanud Hiiu maavanema korraldust kehtestada Hiiu maakonnaga piirneva mereala maakonnaplaneering. Kohus leidis, et MTÜ Hiiu Tuul, Emmaste valla ja üheksa eraisiku kaebuse rahuldamiseks pole alust. Vastased kaebasid otsuse ringkonnakohtusse edasi ja esitasid kaebuse ka Euroopa Komisjonile. Tuulepargi vastu võitleva MTÜ esindaja Inge Talts ütles eelmisel aastal Ärilehele, et ta ei saa midagi tegemata kõrvalt vaadata, kuidas ilusat paradiisisaart Hiiumaad tööstuspiirkonnaks muudetakse. „Selliseid kohti on Eestis ja maailmas vähe. Kui me laseme selle muuta üheks tavaliseks tööstuspiirkonnaks, siis oleme midagi väga olulist kaotanud,” lausus ta.

– PISITEKST –
Martin Kruusi sõnul arvestatakse vähemalt kahe miljardi eurose investeeringuga.
● Hiiumaa elanikud ja ettevõtted saavad soodustingimustel aktsiaid omandada.

Vaata ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes