• Eesti

EE taastuvenergia ettevõte Enefit Green näeb meretuulepargis potentsiaali

Eesti uudised, Tuuleenergia - eteap June 5, 2018

Hiiu Leht, 05.06.2018

Eesti Energia (EE) meediasuhete juhi Kaarel Kuuse sõnul näeb ettevõte Hiiumaa lähistele planeeritavas Loode-Eesti meretuulepargis suurt potentsiaali.
Teisipäeval allkirjastati aktsiate ostu-müügi leping, millega Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green omandas 100 protsenti
AS Nelja Energia aktsiatest. Tehingu maksumus oli 289 miljonit eurot, lisaks võttis Enefit Green tehinguga üle Nelja Energia laenud summas 204 miljonit eurot.

Ettevõte teatas, et jätkab ka pärast Nelja Energia omandamist investeerimist taastuvenergia tootmise laiendamisse Läänemere äärsetes riikides. Muuhulgas tegeles Nelja Energia Hiiumaa lähistele merre Loode-Hiiumaa tuulepargi rajamise eeltöödega.

Küsimusele, kas ettevõte kavatseb jätkata koostööleppega, mille sõlmisid Hiiu vald ja meretuulepargi arendaja Nelja Energia mullu juulis, vastas Kuuse, et seda on veel vara öelda. “Ootame ära kahe ettevõtte lõpliku ühinemise ja seejärel saab iga projekti juba konkreetsemalt kommenteerida,” märkis ta.

Hiiumaa vallavanem Reili Rand ütles volikogu kolmapäevasel erakorralisel koosolekul, et koostöölepingus on ettenähtud klauslid, millega kehtib see ka osapoolte
muutumisel. “Kellelgi ei ole mingit alust kahelda, et see peale Nelja Energia müüki enam ei kehtiks,” märkis ta ja lisas, et vallal on juriidiliselt pädev leping, mis kuulub täitmisele.

Leppega võtsid Loode-Eesti meretuulepargi arendajad AS Nelja Energia ja OÜ Hiiumaa Offshore Tuulepark endale kohustuse panustada kohaliku elu, majanduse ja energiavarustuse arendamisse ning tagada vallaelanikele mitmeid hüvesid.

Sutter: Ootame uut elektrituruseadust

Kuku Raadiole antud intervjuus ütles Hando Sutter, et ka Enefit Greenil on olemas avamere tuulepark, mis ei ole vähem potentsiaalne ega ka mahu poolest väiksem kui Nelja Energia arendatav Loode-Eesti meretuulepark.

Sutteri sõnul on nende arendus, Liivi avameretuulepark erinevatel põhjustel olnud vähem rambivalguses, kuid mõlemates projektides on potentsiaali.

“Ilmselt need ei ole küll nii kiired projektid – nende mõlema perspektiiv on natuke pikem erinevatel põhjustel, juba sellepärast, et need on väga suured projektid, aga tuuleolud Eesti rannikuvetes on väga head ja kindlasti ühel päeval võiks neist projektidest rääkida ka väga reaalses võtmes,” ütles Sutter. Sutter viitas, et nii Nelja Energial kui Enefit Greenil on Soomest kuni Poolani nii maismaatuuleparkide kui päikeseparkide projekte, mida silmas peetakse. Nende jätkamine sõltub sellest, millal Eestis hakatakse korraldama taastuvenergia vähempakkumisi. Sutter ütles, et ettevõtte valmisolek selleks on päris hea ja näiteks Soome ja Leedu on juba teatanud, et tahavad viia läbi tuuleenergia oksjoneid. “Usun, et nüüd, kui [uus – toim] elektrituruseadus saab vastu võetud ja Eestis ka taastuvenergia vähempakkumised on laual, siis me oleme valmis midagi pakkuma,” ütles Hando Sutter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »

nike factory outlet kobe 9 elite polo ralph lauren outlet online air max 90 pas cher polo ralph lauren pas cher fake nike shoes new basketball shoes tiffany free runs what the kobe 8 nike air mag big size jordans nba shoes